NAJVEČJI PADEC V SLOVENIJI

To so številke, zaradi katerih Goloba lahko boli glava, ni čudno, da Janša govori o katastrofi

Prvak opozicije se je odzval na podatke o padcu industrijske proizvodnje in vladi Roberta Goloba priporočil, naj se končno začne ukvarjati z vodenjem države.
Fotografija: Robert Golob in Janez Janša. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Robert Golob in Janez Janša. FOTO: Voranc Vogel

Industrijska proizvodnja je tako v območju z evrom kot v celotni EU decembra na mesečni ravni zvišala za 2,6 odstotka. V medletni primerjavi se je industrijska proizvodnja tako v območju z evrom kot v EU okrepila za 1,2 odstotka.

Slovenija decembra tako na mesečni s 7,4 odstotka kot letni ravni z 10,2 odstotka zabeležila največji padec

V celotnem letu 2023 se je glede na leto 2022 industrijska proizvodnja v evrskih državah v povprečju zmanjšala za 2,4 odstotka, v uniji pa za 1,9 odstotka. Med članicami, za katere so bili na voljo podatki, so največjo mesečno rast beležile Irska (+23,5 odstotka), Nizozemska (+6,6 odstotka) in Danska (+5,6 odstotka). Največje padce so imele medtem Slovenija (-7,4 odstotka), Hrvaška (-4,3 odstotka) in Finska (-2,7 odstotka).

V medletni primerjavi se je v območju z evrom proizvodnja investicijskih dobrin povečala za 9,4 odstotka. Na drugi strani se je proizvodnja trajnih dobrin zmanjšala za 5,4 odstotka, netrajnih potrošnih dobrin za 3,7 odstotka, dobrin za vmesno porabo za 3,6 odstotka in energije za 1,7 odstotka.

Janša vladi priporočil, naj se končno začne ukvarjati z vodenjem države

V EU je decembra v medletni primerjavi proizvodnja investicijskih dobrin porasla za 8,6 odstotka, medtem ko se se je proizvodnja trajnih dobrin zmanjšala za 6,4 odstotka. Znižala se je tudi proizvodnja dobrin za vmesno rabo za štiri odstotke, netrajnih potrošnih dobrin za 1,7 odstotka in energije za 1,3 odstotka.

Med članicami, za katere je Eurostat imel podatke, so imele decembra največjo rast Irska (+44,7 odstotka), Danska (+6,7 odstotka) in Malta (+5,0 odstotka). Največji letni padec je imela Slovenija (-10,2 odstotka), ki sta ji sledili Madžarska (-8,7 odstotka) in Bolgarija (-6,9 odstotka).

Podatki evropskega statističnega urada torej za Slovenijo niso spodbudni, zato ne čudi, da se je nanje kritićno odvzal prvak opozicije. Janez Janđa je tako na omrežju X zapisal: »Katastrofa!!!! Kaj ko bi se končno začeli ukvarjati z vodenjem države, vlada RS?« 

Tudi Sebastjan Jeretič, strokovnjak za komuniciranje in politični marketing, nekdanji piarovec in svetovalec različnim strankam in njihovim predsednikom, je podobnega mnenja: »Polom. Prejšnja vlada je po oceni OECD vodila drugo najbolj učinkovito ekonomsko politiko na svetu, ta pa z vrhuuuuuunskim managerjem na čelu vodi v prepad«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije