COVID 19

To so simptomi omikrona, ki se razlikujejo od prejšnjih različic

Za zdaj se kažejo blažji simptomi, okuženi ne izgubi vonja in okusa, ni hudih navalov vročine.
Fotografija: FOTO: Crocothery, Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Crocothery, Getty Images, Istockphoto

Omikron je sev, ki ima največje število mutacij. Presenetljivo je, da se je razvijal ločeno od drugih sevov in da ga niso prej odkrili. Prisoten je bil mogoče že leto dni med populacijo, je za Odmeve povedal Borut Štrukelj s fakultete za farmacijo.

Novi sev je izredno nalezljiv, saj lahko en okuženi virus prenese na 20–30 ljudi, zato je mogoče, da bo izzvenel. Čez 14 do 21 dni bomo vedeli več, je prepričan Štrukelj. Za zdaj kaže na blažji potek bolezni z omenjenim sevom, okuženi ne izgubi vonja in okusa, ni hudih navalov vročine, je pojasnil. Ne morejo pa o tem še zagotovo trditi ničesar.

Štrukelj kljub vsemu svetuje cepljenje. Naredili so že študijo o učinkovitosti cepiva od Pfizerja za sev omikron, ki je dokazala, da je cepivo učinkovito. Za Moderno študije še ni bilo, Štrukelj pa pravi: »Vsako cepivo je boljše kot nič. S tretjim odmerkom smo bolje zaščiteni kot samo z dvema.« Idealno bi bilo, če bi bili cepljeni z osnovno shemo, potem pa bi virus še preboleli. Tako bi bili najbolj zaščiteni. Še enkrat je pojasnil, da tudi cepljeni virus prenašajo, vendar v veliko manjši meri kot necepljeni.

Ali nas zaradi omikrona čakajo nove omejitve in kaj skrbi ministra Poklukarja, preberite tukaj

Grafični prikaz razvoja različnih sevov covida 19. FOTO: RTVS, posnetek zaslona
Grafični prikaz razvoja različnih sevov covida 19. FOTO: RTVS, posnetek zaslona

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije