VOX POPULI

To pa so številke, zaradi katerih lahko Goloba boli glava

Javnost je vse bolj nezadovoljna z njegovo vlado, je pokazala oktobrska javnomnenjska raziskava Vox populi.
Fotografija: Javnost je vse bolj nezadovoljna z vlado Roberta Goloba, je pokazala oktobrska javnomnenjska raziskava Vox populi.FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Javnost je vse bolj nezadovoljna z vlado Roberta Goloba, je pokazala oktobrska javnomnenjska raziskava Vox populi.FOTO: Leon Vidic/delo

Javnost je vse bolj nezadovoljna z vlado Roberta Goloba, je pokazala oktobrska javnomnenjska raziskava Vox populi, ki jo je za časnik Dnevnik izvedla Ninamedia. Kot uspešno jo je ocenilo 39,3 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 53,1 odstotka. Med strankami je na prvem mestu SDS z 21,9-odstotno podporo, sledi Svoboda, ki bi jo volilo 20,3 odstotka.

image_alt
Slovenci so povedali, zakaj Golobovi vladi ne zaupajo

V anketi Vox populi sta podporo povečali SDS in SD. Za SDS se je izreklo 21,9 odstotka anketiranih (septembra 20,5), za Gibanje Svoboda pa 20,3 odstotka (septembra 22,6). NSi bi svoj glas dalo 7,7 odstotka anketiranih (septembra 8,1), SD sedem odstotkov (septembra 6,7), Levici pa 4,9 odstotka (septembra 5).

Kateri od drugih strank bi svoj glas namenilo 2,9 odstotka vprašanih. Med anketiranci je vedno več neopredeljenih: maja lani jih je bilo devet odstotkov, decembra 19, julija letos 24 odstotkov, v tokratni anketi pa 30,9 odstotka.

image_alt
Janši se lahko smeji: prosti pad Gibanja Svoboda

Delo vlade je tokrat kot uspešno ocenilo 39,3 odstotka vprašanih (septembra 49,3, avgusta pa 51,7 odstotka), kot neuspešno pa 53,1 odstotka (septembra 45,4, avgusta 44,9 odstotka). To je prvič, odkar je pred dobrim letom vodenje vlade prevzel Robert Golob, da večina vlado vidi kot neuspešno. Zgodilo se je že (nazadnje maja letos), da je bil delež ocen neuspešno večji od deleža ocen uspešno, a praga 50 odstotkov doslej še ni presegel.

Javnost menjavo ministrice za javno upravo podpira, menjavo kmetijske pa ne 

Z odločitvijo o zamenjavi kmetijske ministrice Irene Šinko je v raziskavi soglašalo 46 odstotkov vprašanih, nasprotuje ji 37,1 odstotka. Zamenjava ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana ima podporo 44 odstotkov ljudi, ne podpira pa je 36,9 odstotka anketiranih.

image_alt
Golobova ministrica dala odpoved in šla na lepše

Drugače je z ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik. Njeno zamenjavo podpira 77,1 odstotka, nasprotuje pa ji le 13,7 odstotka vprašanih. Vendar javnost ne pričakuje, da bi se zaradi teh menjav v delu vlade kaj bistvenega spremenilo.

Logar prvi

Na prvo mesto lestvice priljubljenosti med slovenskimi politiki se je ta mesec prebil poslanec SDS Anže Logar. Sledijo predsednica republike Nataša Pirc Musar, kočevski župan Vladimir Prebilič, ki mu je podpora najbolj zrasla, in evropska poslanka Ljudmila Novak, ki je zdaj četrta.

image_alt
Logar na prvi tribuni Platforme sodelovanja znova miril Janšo s to izjavo

Največji padec podpore je anketa zabeležila pri predsedniku Svobode in vlade Robertu Golobu, ki je tokrat na petem mestu. Sledijo gospodarski minister Matjaž Han, ljubljanski župan Zoran Janković, predsednica SD in zunanja ministrica Tanja Fajon sta zamenjala mesti, obrambni minister Marjan Šarec in predsednik NSi Matej Tonin.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije