SANJSKO

To je razlog, da se lahko novoizvoljenim evroposlancem smeji: poglejte, kakšno plačo bodo imeli

Pet novih poslancev se lahko veseli številnih ugodnosti, ki jim jih prinaša izvolitev v Evropski parlament.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik

Po maratonski volilni nedelji je jasno, katerih devet evropskih poslancev bo v Bruslju in Strasbourgu zastopalo interese Slovenk in Slovencev. Aktualnim evroposlancem Romani Tomc, Milanu Zveru, Ireni Joveva in Matjažu Nemcu se bo pridružilo pet novincev na evropskem političnem parketu, in sicer Branko Grims, Zala Tomašič, Marjan Šarec, Vladimir Prebilič in Matej Tonin. Kaj jih čaka?

image_alt
Kdo so zmagovalci in poraženci preferenčnih glasov? Grims jih je prejel manj kot Stevanović, a ga vseeno čaka mesto v Bruslju

image_alt
Kaj takega se na evropskih volitvah v Sloveniji še ni zgodilo

image_alt
Velika zmagovalka volitev SDS; Golob rezultat označil za manjšo smolo (VIDEO)

Poleg obilice dela in selitve v Bruselj tudi bajna plača, o kateri lahko velika večina v Sloveniji samo sanja. Kot smo že poročali pred kratkim, mesečna plača poslanca Evropskega parlamenta znaša 10.075,18 evra bruto ali 7.853,89 evra neto, potem ko se odštejejo davki EU in prispevki za zavarovanje. Sredstva se črpajo iz proračuna parlamenta. Ker lahko države članice uvedejo dodatne nacionalne dajatve, so končni neto zneski odvisni od davčnega režima države, iz katere prihaja poslanec.

Poleg plače upravičeni tudi do ...

Poleg plače pa so upravičeni tudi do dnevnic oziroma dnevnega nadomestila. Gre za pavšalni znesek, s katerim se krijejo stroški nastanitve in prehrane za vsak dan, ko poslanec v Evropskem parlamentu opravlja uradne dolžnosti. Poslanci se morajo vpisati v register prisotnosti, če pa v dneh plenarnega zasedanja, na katerem je sicer prisoten in vpisan na seznam navzočih, zamudi več kot polovico poimenskih glasovanj, prejme le polovico tega nadomestila. Upravičeni so tudi do kritja potnih stroškov.

Uživajo tudi nekatere druge ugodnosti, kot so povračilo dveh tretjin stroškov za zdravstveno oskrbo, uporaba uradnih vozil za udeležbo na sejah ali prireditvah v Bruslju ali Strasbourgu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije