PO UJMI

To so območja, kjer bo veljal poseben režim: »Nikakor ne morem reči, da se stanje normalizira«

Poveljnik Civilne zaščite je podpisal odredbo, da bo v ponedeljek, na dan solidarnosti, delovala vsa kritična infrastruktura, ki je določena z zakonom: sektorji energetike, prometa, prehrane, preskrbe s pitno vodo, financ, zdravstva, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov.
Fotografija: Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan. FOTO: Leon Vidic/delo

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je z odredbo določil, da za območje Črne na Koroškem, Mežice, Solčave, Luč in Mozirja ter naselij proti Ljubnem ob Savinji od sobote do preklica zaradi varnosti velja poseben režim za dostop prostovoljcev. Izdal je tudi odredbo, da bo v ponedeljek delovala vsa kritična infrastruktura, je pojasnil.

Kontrolne točke za prostovoljce pred vstopom

Stanje na prizadetih območjih se počasi izboljšuje, je dodal Šestan. »Nikakor pa ne morem reči, da se normalizira,« je dodal. Nekatera območja so še vedno pod velikimi nanosi naplavin, ki se sicer pospešeno čistijo. Še enkrat zahvala za vse, ki ponujajo pomoč, ampak vsi naenkrat ne moremo pomagati, dajmo se tega zavedati,« poziva Šestan.

Zato je za omenjenih pet območij, kjer so razmere na terenu še vedno nevarne, v intervencijah pa sodeluje tudi težka mehanizacija, izdal odredbo o posebnem režimu za dostop prostovoljcev. »Da ne bomo koga izpostavili tem nevarnostim po nepotrebnem, je seveda tam treba imeti določen red, treba je imeti tudi optimalno število ljudi, nikakor ne preveliko,« je pojasnil.

image_alt
Kdo zares pomaga Sloveniji? (FOTO in VIDEO)

Policija, gasilci in civilna zaščita bodo postavili kontrolne točke za prostovoljce pred vstopom v ta območja. V primeru presežka prostovoljcev v naštetih občinah, jih bodo preusmerili na druga območja.

Prostovoljci naj se prehodno dogovorijo z občino tudi na vseh drugih območjih, svetuje. Zaželeno pa je, da se prostovoljci za pomoč prijavijo preko aplikacije Poplave2023. Priporočilo velja tudi za druga območja. Z organizirano pomočjo bo ta namreč bolj ustrezna, je pojasnil Šestan.

Odredba, ki določa, kdo bo delal v ponedeljek, podpisana

Danes je podpisal tudi odredbo, da bo v ponedeljek, na dan solidarnosti, delovala vsa kritična infrastruktura, ki je določena z zakonom: sektorji energetike, prometa, prehrane, preskrbe s pitno vodo, financ, zdravstva, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov.

Poleg tega pa je Šestan z odredbo določil, da so to še zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih, zaposleni v centrih za socialno delo, zaposleni na področju veterine in v zavarovalnicah. 

image_alt
Če greste pomagat poplavljencem brez napotnice, boste zavrnjeni?

Prosil je tudi, naj se ustavijo donacije prehrambenih artiklov, saj jih nimajo kje skladiščiti. Donacije so po besedah Šestana tako številne, da bo marsikateremu artiklu pretekel rok in jih bodo primorani uničiti, kar je škoda za vse. »Donirajte to Karitasu, Rdečemu križu, kakšni drugi humanitarni organizaciji, ali pa počakajte, priložnost bo zagotovo še, da bomo ljudem to lahko poslali,« je še dodal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije