ENERGENTI

To Golob sporoča po pogovoru z Macronom

Na evropski trg energentov je po njegovem treba poseči pred to zimo.
Fotografija: dr. Robert Golob FOTO: Leon Vidic Delo
Odpri galerijo
dr. Robert Golob FOTO: Leon Vidic Delo

Na evropski trg energentov je treba poseči pred to zimo, da bi tako stabilizirali cene, je po pogovoru s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom dejal slovenski premier Robert Golob. Voditelja sta se dogovorila, da bosta državi sodelovali pri pripravi pobude na to temo.

Kot je povedal Golob, sta se z Macronom pri temi energetike najdlje zadržala, pri čemer je bilo na mizi več predlogov. Napovedal je, da bosta državi skupaj pripravili pobudo za ukrepanje na evropski ravni. Predloge si bosta po današnjem pogovoru državi prihodnji teden izmenjali še v pisni obliki, da bi lahko ministri EU za energetiko o osnutku predlogov razpravljali že prihodnji teden na zasedanju v Bruslju in da bi lahko voditelji na oktobrskem vrhu o tem tudi že odločali. »Vsem je namen, da še pred to zimo posežemo na trg energentov v Evropi, da bi stabilizirali cene. Glede tega ni nobenega dvoma.« Kako si bodo ti ukrepi sledili, pa bosta državi še razpravljali.

Preberite še: 

image_alt
Ste videli, kaj je von der Leynova sporočila na Bledu? (VIDEO)

V EU so v luči naraščajočih cen elektrike pozivi k ukrepanju na evropski ravni vse glasnejši. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je tako že napovedala, da bo v prihodnjih tednih komisija predstavila izreden poseg na trg elektrike, za začetek leta 2023 pa tudi strukturno reformo tega trga.

Voditelja Francije in Slovenije sta sicer danes govorila tudi o sodelovanju na področju jedrske energije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije