SOOČENJE PREDSEDNIKOV STRANK

Golob: Mi ne bomo opozicija, Janša: Ne vemo, kdo bo vladal

Popoldne je odjeknila novica: glavna akterja letošnje predvolilne tekme, ki sta se drug drugega izogibala ves čas, se bosta vendarle soočila iz oči v oči. V živo ju spremljamo tudi na našem portalu.
Fotografija: FOTO: Svet, zajem zaslona
Odpri galerijo
FOTO: Svet, zajem zaslona

V predvolilnih soočenjih je prišlo do velikega preobrata. Potem ko se je dolgo čakalo, kdaj se bosta iz oči v oči soočila predsednik SDS Janez Janša in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, a se to ni zgodilo, se je danes njuno srečanje vendarle odvilo. V studiu sta bila tudi Tanja Fajon (SD) in Matej Tonin (NSi). Med drugim so spregovorili o podražitvah, staranju prebivalstva, stanovanjski problematiki in številnih drugih temah.

FOTO: Svet, zajem zaslona
FOTO: Svet, zajem zaslona

V začetku sta oba obljubila, da bo potekal kulturen dialog. Voditelj Gregor Trebušak ju je izzval naj si takoj na začetku povesta, če imata kakšne zadržke. Predsednik SDS Janez Janša je dejal, da ne bo imel težav z dialogom z Robertom Golobom. Tudi Golob je zatrdil, da se lahko, tudi če se ne strinjata o preteklosti, pogovarjata spoštljivo.

FOTO: Svet, zajem zaslona
FOTO: Svet, zajem zaslona

Oglasila se je tudi Tanja Fajon, ki je dejala, da verjame, da s Toninom nista le spremljava na tokratnem soočenju. Kot je še poudarila Fajonova, so edino merilo volitve.

Prva tema so bile pričakovane podražitve

Janša zatrjuje, da se skupna košarica ni podražila. Čeprav se je podražila hrana, se je namreč po njegovih besedah pocenila elektrika. Zaradi vojne v Ukrajini, pa se, kot pravi, trudijo, da »nas jesen ne preseneti«.

Golob je predstavil ukrepe, ki jih moramo sprejeti zdaj, da bomo jeseni preživeli. »Odločiti se moramo za aktivno zaščito ranljivih gospodinjstev. Ko trg ne deluje, je dolžnost države, da ukrepa.« Kot pravi, bodo najprej fiksirali končne cene plina in cene nekaterih osnovnih živil za gospodinjstva.

»Kriza bo bistveno bolj trajna, kot se je sprva zdelo. Država mora prioritetno odkupiti hrano, ki je proizvedena doma, in subvencionirati surovine za proizvajalce,« pravi Fajonova. 

Največ bomo storili, če se vojna v Ukrajini čim prej konča, in tu ima Slovenija aktivno vlogo, pravi Tonin. Med domačimi ukrepi je izpostavil omilitev rasti cen in prizadevanje za energente iz neruskih držav. Poudaril je, da moramo začeti Slovenci najprej začeti odkupovati slovensko hrano.

Golob je povedal, da Slovenija uvaža plin in nafto od tam, kjer je najceneje. Plin v Katarju ne bo po cenah, ki jih pričakujejo naši državljani. Cene bodo vsaj dvakratnik sedanje, denarja bo zmanjkalo, če bomo tega kar metali v zrak, ne da bi imeli domišljene ukrepe. 

EU se je že konec lanskega leta začel pripravljati na morebitno blokado ruskega plina, zalog je za zdaj v evropskih skladiščih dovolj, miri Janša. Evropa dela s polno paro in ima velike kapacitete, do jeseni bo marsikaj zagotovljeno, je poudaril. 

Tanja Fajon je dodala, da je nujno, da Slovenija sledi usklajeni in enotni politiki Evropske unije.

Pomoč mladim in stanovanjska problematika

Janša pravi, da bo nedavno sprejeti zakon o državnih poroštvih omogočil mladim, da bodo postali lastniki stanovanj in ne več najemniki. Druga stvar je dvig neto plač, ki naj bi se višale v naslednjih letih. Obljublja tudi digitalni razvoj, ki bo omogočil veliko boljše začetne plače nad 2.000 evrov, ki jih je zdaj premalo.

FOTO: Svet, zajem zaslona
FOTO: Svet, zajem zaslona

Fajonova je o osamosvojitvi mladih povedala, da so pomembna stanovanja, stop prekarnosti in stop begu možganov. Tako je naštela tri poglavitne ukrepe, na katere stavi SD. Kot poudarja, so največji problem stanovanja za mlade, saj so cene teh podivjale. Mladi imajo velike težave tudi zaradi nestalnih zaposlitev. Treba bo takoj ukrepati na tem področju, da se takšno delo ustavi na ravni države, pravi Fajonova. Tako bomo ustavili beg možganov, je prepričana. Govorili so tudi o brezplačnih vrtcih.

Pomembno je investirati v delovna mesta z visoko dodano vrednostjo in da mladi v službi prepoznajo svoje poslanstvo. Ni dovolj jamstvena shema, je prepričan Golob. Edina pot je sprememba zemljiške politike, izgradnja neprofitnih najemniških stanovanj z odkupom po petih letih.

Bomo delali dlje?

»V Sloveniji je skoraj 300.000 upokojencev, ki prejemajo pokojnino, ki ne zadošča za preživetje. To anomalijo bomo popravljali z raznimi dodatki, ki v sistemu ne bodo naredili še večje zmede. Pokojninski sistem je treba očistiti raznih dodatkov in v njem ohraniti samo izplačila in denar samo za pokojnine,« je dejal Janša. 

»Vsakemu, ki ima polno pokojninsko dobo, bomo zagotovili 700 evrov pokojnine,« je dejala Fajonova.

Dostojna pokojnina je prag revščine plus 10 odstotkov, meni Golob. Po programu bi poskušali to izpeljati do leta 2030. To bi dosegli z višjim DDV na zaposlenega, je pojasnil Golob. »Pokojninsko zakonodajo bomo spremenili. Kdor bo dosegel 65 let in se bo upokojil, pa bo želel ponovno delati, mu ne bomo znižali pokojnine. S tem bomo povečali delovno silo,« pravi Golob.

Kakšna opozicija bi bili?

»Mi ne bomo opozicija, vodili bomo vlado in vodili bomo spoštljiv dialog z vsemi strankami,« je povedal Golob, ki je prepričan, da bodo v koaliciji ne le s strankami, ampak tudi s civilno družbo, ki bi jo aktivno vključevali. Napovedal je, da bodo, če bo v moči njegove stranke, naslednje volitve digitalne.

Janša je dejal, da bodo vedno nudili roko za povezovanje. »Ko smo prevzeli vlado, smo povezali različno misleče stranke. Že drugi mesec smo opoziciji ponudili sodelovanje, večina opozicije se za to ni odločila.« SDS je vedno ponujala roko tudi opoziciji.

Preberite še: 

image_alt
Ste videli, s čim je na soočenju pozornost pritegnila voditeljica? (FOTO)

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije