DEMONSTRACIJE

Tik pred volitvami bodo Ljubljano preplavili protestniki

Demonstracije bodo uperjene proti »politki sovraštva«.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Špela Ankele
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Špela Ankele

LJUBLJANA – Civilnodružbena koalicija Brez strahu prek spletnih omrežij poziva k udeležbi na demonstracijah proti politiki sovraštva, ki bodo v četrtek od 17. ure dalje na ljubljanskem Trgu republike. V koaliciji poudarjajo, da politične stranke pri organizacij demonstracij ne sodelujejo, prav tako med govorci ne bo politikov. Predstavniki koalicije so na današnji novinarski konferenci pojasnili, da demonstracije organizira »široka, neformalna in odprta koalicija posameznikov in civilnodružbenih iniciativ, ki ne pristajajo na nadaljevanje in krepitev politike sovraštva«. Po besedah Rine Pleteršek iz Študentske Iskre se bo na demonstracijah zvrstilo okoli 10 govorcev, med njimi tudi madžarski filozof Gaspar Miklos Tamas.

»Ključno sporočilo demonstracij na Trgu republike bo, da so se vse največje zgodovinske grozote začele z organiziranim spodbujanjem sovraštva,« je poudaril Filip Dobranić iz Danes je nov dan. Dejal je, da demonstracije pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami »niso le primerne, ampak nujne, ker je netenje sovraštva in deljenje ljudi postalo ključni instrument boja za oblast«.

Za odstranitev žice na meji

Dekanja ljubljanske fakultete za socialno delo Vesna Leskošek je povzela nekatere ključne zahteve, ki jih z demonstracijami naslavljajo na politične stranke, in sicer: neavtoritarno politiko in nesovražno javno razpravo; vključujočo, solidarno in sočutno družbo, ki ne prešteva in ne deli; spoštovanje pravic žensk, vključno z nedotakljivostjo pravice do splava; ter konec kriminalizacije migracij in odstranitev žice na meji.

Četrtkove demonstracije bodo po besedah organizatorjev tudi poziv k aktivni udeležbi na parlamentarnih volitvah. Na novinarsko vprašanje, ali bodo demonstracije uperjene predvsem proti skrajni desnici, je Dobranić odgovoril, da so uperjene proti vsem, ki širijo sovraštvo. »Vsak pa naj si naredi svoje sodbe glede tega, kdo to dela.«

Tudi sam tarča sovraštva in nasilja

»Prepričan sem, da obstajajo tudi ljudje na levi strani političnega spektra, ki izražajo stvari, ki niso najprijaznejše. Nihče pa ne more zanikati, da nekatere politične skupine to počnejo veliko več kot druge,« meni Dobranić. Dodal je, da je bil v preteklih dneh tudi sam tarča osebnih diskreditacij, sovraštva in nasilniškega govora. 

Pleterškova je še pojasnila, da vsi organizatorji demonstracij delajo prostovoljno, stroške (za zdaj so jih imeli 150 evrov) pa krijejo sami.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije