KONGRES SD

Tanja Fajon brez protikandidata, zanimiv bo boj za podpredsednike

Koga bodo delegati izvolili na podpredsedniška mesta?
Fotografija: Tanja Fajon. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Tanja Fajon. FOTO: Jože Suhadolnik

Na Ptuju se je začel volilni kongres stranke SD, na katerem bodo izbrali vodstvo stranke. Na kongresu, ki se ga udeležuje 446 delegatov, bodo med drugim volili podpredsednike, glavnega tajnika in člane predsedstva stranke in tudi predsednika, kjer pa ni pričakovati večjih presenečenj, saj je edina kandidatka zdajšnja predsednica SD Tanja Fajon.

Fajonova, ki se po nov mandat na čelu Socialnih demokratov podaja brez protikandidata, je v izjavi pred kongresom, ki ga skladno s statutom priredijo pol leta po državnozborskih volitvah, današnji dan označila za »praznik socialne demokracije«. Ob tem je ocenila, da se stranka v vročo politično jesen podaja pripravljena. Zatrjuje tudi, da čuti »veliko zaupanje« članstva, stranka pa da je po državnozborskih volitvah, kjer sicer niso dosegli želenega izida, strnila vrste.

»Pokazali smo veliko odgovornosti in modrosti, da kot koalicijska stranka pred težko zimo in politično jesenjo delamo naprej,« je prepričana Fajonova. Želi si čim večjo podporo delegatov, saj da bo to zanjo »velika popotnica za lažje delo«.

Boj za podpredsedniške stolčke

 

Bolj pester boj pa se obeta za mesta dveh podpredsednic in dveh podpredsednikov. Zanje se bodo potegovali poslanka in podpredsednica državnega zbora Meira Hot, pravosodna ministrica in aktualna podpredsednica stranke Dominika Švarc Pipan, generalna sekretarka ženskega foruma Mija Javornik, Zdravka Vasiljević Rudonić, evropski poslanec in aktualni podpredsednik SD Matjaž Nemec, župan Ajdovščine Tadej Beočanin in nekdanji poslanec Franc Trček. S podporo delegatov nameravata kandidirati vodja poslancev SD Jani Prednik ter minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek. Pri kandidaturi ju mora podpreti najmanj tretjina kandidatov. Medtem pa je od kandidature za podpredsednika odstopil poslanec Damijan Zrim, njegovo podporo za to mesto uživata Prednik in Jevšek.

V SD sicer poudarjajo, da se na kongres podajajo kot »pomemben steber nove vlade, v katero smo vstopili, da bi utrdili demokracijo, vladavino prava in človekovih pravic, zavarovali neodvisnost medijev in ponovno obudili socialni dialog«. Fajonova pa je v današnji izjavi še zatrdila, da so Socialni demokrati pomemben partner v vladi in enakovredni zaveznik, na kar da lahko vedno opozori tako predsednika vlade kot tudi koalicijske partnerje.

Kongresa se med drugim udeležuje tudi več vidnih predstavnikov stranke, med drugim celotna ministrska ekipa, evropski poslanec Matjaž Nemec ter tudi nekdanja predsednika stranke Dejan Židan in Igor Lukšič. Zbrane bo v nadaljevanju nagovoril tudi evropski poslanec ter skupni predsedniški kandidat SD in Gibanja Svoboda Milan Brglez. Pričakovati pa je tudi pozdravne nagovore iz tujine.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije