PO TRAGEDIJI

Tako so se po smrti dojenčice odzvali na NIJZ

»Slabosti vidimo v tem, da večina porodnišnic odgovornost za obveščanje prelaga na matere,« pravijo na inštitutu.
Fotografija: Fotografija je simbolična FOTO: Jupiterimages Getty Images
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična FOTO: Jupiterimages Getty Images

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so se po smrti dojenčice, o rojstvu katere patronažna služba sploh ni bila obveščena, zavzeli za ureditev obveščanja patronažnih služb. Na ministrstvu ob tem sicer poudarjajo, da že veljavni pravilnik nalaga pisno obveščanje patronažnih služb na dan odpusta novorojenčka iz porodnišnice.

»Slabosti vidimo v tem, da večina porodnišnic odgovornost za obveščanje prelaga na matere. Kljub več kot desetletje trajajočim opozorilom stroke patronažnega zdravstvenega varstva upamo, da bo tragični dogodek, ki se ne bi smel zgoditi, pripomogel k temu, da bomo področje obveščanja patronažnih služb končno uredili,« so za STA poudarili na NIJZ.

image_alt
Skrivnostna smrt dojenčka z Goričkega, starega sedem mesecev

Patronažna medicinska sestra bi morala sicer po navedbah NIJZ otročnico in novorojenčka obiskati v 24 urah po prihodu iz porodnišnice, kar pa vedno ni mogoče, saj obveščanje porodnišnic o porodih in rojstvih ne poteka na tak način, ki bi zagotovil varno nadaljevanje obravnave.

»Na to opozarjamo že dlje časa,« so opozorili na inštitutu. Porodnišnice po njihovih besedah patronažne službe obveščajo na zelo različne načine. V veliki večini primerov prenesejo odgovornost za obveščanje patronažnih služb na matere, kar pa iz več razlogov ni ustrezno.

Pripravljajo rešitve

Obrazec »prijava poroda« v nekaterih primerih porodnišnice pošljejo z navadno pošto in ga patronažne službe prejmejo z večdnevno zamudo. Zelo redko, v dveh porodnišnicah, po navedbah inštituta obveščanje patronažne službe poteka telefonsko. V enem primeru pa je predaja informacij urejena tako, da zaposlena v patronažni službi v enem od večjih zdravstvenih domov vsakodnevno obišče porodnišnico in pridobi informacije o porodih in rojstvih.

Ob tem so na NIJZ dodali, da so zelo veseli, da lahko v zadnjih tednih intenzivno sodelujejo z ministrstvom za zdravje, kjer pripravljajo rešitve, ki bi omogočile kontinuirano zdravstveno obravnavo vseh pacientov, ne samo otročnic in novorojenčkov, v patronažnem zdravstvenem varstvu.

Na ministrstvu za zdravje pa so za STA poudarili, da je področje obveščanja patronažnih služb sistemsko urejeno s pravilnikom za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni. Tam je določeno, da preventivni pregledi novorojenčkov obsegajo tudi pisno obveščanje patronažne službe na dan odpusta novorojenčka iz porodnišnice, v primeru indikacije pa otrokovega izbranega zdravnika specialista pediatrije in centra za socialno delo, so pojasnili.

Sredi februarja so starši na urgenco v Murski Soboti pripeljali sedemmesečno dojenčico, ki je kljub oživljanju umrla. Ob tem se je izkazalo, da Zdravstveni dom Murska Sobota o nosečnosti mame sploh ni imel podatkov, saj ni oddala uradne prijave nosečnosti.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije