Tako se bodo poslovili od Urana, maša bo dostopna vsem

Zaradi razmer v državi bo prenos maše po televiziji.
Fotografija: Alojz Uran bo pokopan v ljubljanski stolnici. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Alojz Uran bo pokopan v ljubljanski stolnici. FOTO: Jure Eržen, Delo

V ljubljanski stolnici bodo danes popoldne pokopali upokojenega ljubljanskega nadškofa metropolita Alojza Urana. Zaradi posebnih razmer, povezanih s koronavirusom, bo pokopan v krogu družine in najožjih sodelavcev. Verniki bodo lahko pogrebno mašo z začetkom ob 16. uri spremljali na drugem programu TV Slovenija in Radiu Ognjišče.


Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v torek zapisal, da je prav, da je Uran, ki je veljal za priljubljenega ljudskega nadškofa, pokopan tam, kjer je živel svojo daritev Bogu in ljudem, kjer je za ljudi molil in zanje daroval maše. Spomnil je, da udeležba vernikov zaradi varnostnih ukrepov ob epidemiji koronavirusa na pogrebu ni mogoča, jih je pa zato pozval, naj pogreb spremljajo prek prenosa. Napovedal je, da bo slovesna maša zadušnica za Urana, ki bo odprta za vse takoj, ko bodo to omogočale razmere.

Pokopan bo v stolni cerkvi

Uran bo v ljubljanski stolnici pokopan v grobnici kapele sv. Andreja. V krščanstvu je namreč uveljavljena večstoletna tradicija, da se škofe pokoplje v katedralni oziroma stolni cerkvi, kjer so službovali, za kar ima večina stolnic tudi ustrezne grobnice. Upokojeni ljubljanski nadškof Uran je umrl v soboto v 76. letu starosti. V duhovnika je bil posvečen leta 1970, ob škofovskem posvečenju leta 1993 pa si je izbral geslo »Da, Oče«. Že v času svojega izobraževanja se je ukvarjal s pastoralnimi vprašanji in vprašanji kateheze odraslih, opravil je tudi katehetsko pedagoško specializacijo na Katehetskem inštitutu Pedagoške fakultete Papeške salezijanske univerze. Leta 1996 je pripravljal in koordiniral prvi papežev obisk v Sloveniji.

Preberite tudi: 
Slovo od pojočega nadškofa
Bobovnik v slovo: Krasen, imeniten človek je bil


Leta 2004 je bil imenovan za ljubljanskega nadškofa metropolita. Leta 2009 je s tega mesta nepričakovano odstopil, uradno iz zdravstvenih razlogov, pozneje pa se je izvedelo, da je od Svetega sedeža dobil navodilo, naj se umakne iz javnega življenja. Pozneje je moral Slovenijo zapustiti ter je nekaj časa živel in deloval v Trstu. Leta 2015 se je vrnil v Slovenijo, kjer je opravljal različne pastoralne dejavnosti in pomagal pri življenju lokalne Cerkve. Kot so zapisali pri Slovenski škofovski konferenci, se je Uran po uradni upokojitvi z velikim veseljem in gorečnostjo posvetil duhovnemu spremljanju različnih skupin na številnih romanjih.

»Med ljudmi bo ostal v trajnem spominu zlasti po svojem izrednem pevskem talentu, lepem glasu in svoji topli, dobrodušni človeški naravi. Rad se je srečeval z ljudmi in kmalu je s svojim vedrim razpoloženjem spodbudil, da se je oglasila ljudska pesem,« so zapisali v njegovem življenjepisu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije