SEJO SO PREKINILI

Na burni seji sveta Desusa odločili: 33 glasov za, 19 proti

Pivčeva vztraja, da bi bilo glasovanje o njeni razrešitvi nezakonito. Sejo so prekinili, nadaljevali bodo 9. septembra.
Fotografija: Tomaž Gantar in Aleksandra Pivec. FOTO: STA, zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Tomaž Gantar in Aleksandra Pivec. FOTO: STA, zaslonski posnetek

Svet Desusa je ob 16. uri začel sejo, na kateri je obravnaval predlog o nezaupnici predsednici stranke Aleksandri Pivec. Po več kot štirih urah burne debate so člani sveta odločili: 33 glasov je bilo za nezaupnico Pivčevi, 19 pa proti. Po oceni predsednika sveta Tomaža Gantarja je tak izid znak, da imajo v stranki težave. Sejo so prekinili, o njeni razrešitvi pa naj bi odločali 9. septembra.

»Pričakovala sem vse mogoče scenarije glede na dogajanje v zadnjih tednih, saj so bili veliki medijski pritiski, na katere je občutljivo tudi članstvo, tako da presenečena nisem,« je po koncu seje dejala Pivčeva in dodala, da je bila v začetku razprava res burna.

Pristojna komisija bo zdaj preverila, kako je z glasovanjem sveta o nezaupnici, je po seji dejal Gantar, saj morajo po njegovem mnenju pred tem korakom, ki bi lahko usodno vplival na stranko, svoje delo opraviti pravniki. 

Glasovanje o (ne)zaupnici Pivčevi je bilo tajno.



Možnost glasovanja o razrešitvi Pivčeve je bila z razširitvijo dnevnega reda na mizi že danes, a je zaradi nasprotujočih si razlag, ali svet stranke to sploh lahko naredi, Gantar predlagal prekinitev seje. Predlog so člani sveta soglasno podprli, je povedal po koncu seje.

Se bo Pivčeva priključila Bratuškovi?

Le uro po začetku seje sveta pa se je s pomenljivim zapisom na twitterju oglasila Alenka Bratušek. »V @StrankaSAB so dobrodošli vsi, ki so se pripravljeni boriti za UPOKOJENCE! #dobrodošli,« je zapisala prva dama SAB. Ali bi si v svoji stranki želela prav Aleksandro Pivec, Bratuškova ni podrobno pojasnila.

Pivčeva je po izglasovani nezaupnici dejala, da bo tudi v primeru odhoda iz Desusa ostala v politiki in zanikala, da bi se pridružila kateri drugi politični stranki.


 

Preberite tudi:
Aleksandra Pivec pod hudimi pritiski napoveduje umik iz Desusa
Oglasila se je Aleksandra Pivec: to sporoča članom stranke



Na septembrskem nadaljevanju seje, do katere bodo pridobili tudi mnenje strankine statutarne komisije, je pričakovati pogovore o kongresu. V Desusu se namreč strinjajo, da ga je treba sklicati čim prej.

Za čimprejšnji kongres se zavzema tudi Pivčeva, ki meni, da jo lahko razrešijo le delegati kongresa, ki so jo tudi imenovali za predsednico. Člane je ob tem pozvala, da do takrat ostanejo mirni, dostojanstveni in naj ne odhajajo iz stranke. V vmesnem času do sklica kongresa sicer ne namerava odstopiti.



O aktualnem dogajanju so se opredeljevali tudi strankini pokrajinski odbori, kjer so mnenja deljena. Da Pivčeva nima več zaupanja, so odločili v šestih odborih od desetih, tudi gorenjskem, od koder so odločitev sporočili v ponedeljek.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije