OGORČENJE

Štrukelj: Bolj bizarno in provokativno že ni mogoče

Glavni sindikalist Sviza pravi, da je naloge, ki si jo je zadala vlada, »morda sposoben Kristus, torej da s koščkom kruha nahraniš sedem lačnih«.
Fotografija: Protest sindikata vzgoje in izobraževanja 14. 2. 2018. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Protest sindikata vzgoje in izobraževanja 14. 2. 2018. FOTO: Jože Suhadolnik

LJUBLJANA – Mandat ministru Borisu Koprivnikarju za pogajanja z javnim sektorjem v okviru enoodstotnega povečanja plačne mase je sindikalni pogajalec Branimir Štrukelj označil za provokacijo in bizarno odločitev. Po njegovem je naloge, ki si jo je zadala vlada, »morda sposoben Kristus, torej da s koščkom kruha nahraniš sedem lačnih«.
Štrukelj je priznal, da v zadnjem obdobju ni naletel na bolj bizarno odločitev od te. »Ne razumem, kaj želijo s to potezo storiti,« je dejal.

Vlada provocira?

»Zdi se kot provokacija, kot da bi želeli do konca razburiti tiste, ki imajo že zdaj občutek, da jih država ne jemlje resno, da podcenjuje njihovo delo,« ugotavlja glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Vodja koordinacije stavkovnih odborov 16 sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek pa je pojasnil, da odločitve vlade še ne bo komentiral, češ da iz izjave za javnost ni povsem jasno, kaj sploh predlaga. Predvideva, da bodo podrobnosti izvedeli v petek.

Vlada bi dvignila plače za odstotek

Vlada je ministru za javno upravo Koprivnikarju namreč podelila mandat, da se s sindikati javnega sektorja o njihovih zahtevah izpogaja v okviru splošnega enoodstotnega povečanja plačne mase, ki danes sicer znaša 3,5 milijarde evrov letno. Enoodstotno povečanje bi torej predstavljalo 35 milijonov evrov, medtem ko so bile zahteve sindikatov po podatkih vlade skupaj vredne skoraj milijardo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije