Storitev ne moremo uporabljati, dodatno zavarovanje pa plačujemo

Zdravstvene zavarovalnice zavračajo očitke o dobičkih zaradi epidemije.
Fotografija: Prestavljeni pregledi in posegi naj bodo čim hitreje izvedeni. FOTO: Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Prestavljeni pregledi in posegi naj bodo čim hitreje izvedeni. FOTO: Getty Images/istockphoto

Mesec dni od razglasitve epidemije koronavirusne bolezni 19 in korenitih sprememb v delovanju zdravstvenega sistema na ZZZS opozarjajo, da se bodo zaradi tega znašli v finančnih težavah. V Levici so že pozvali k zamrznitvi premij dopolnilnih zdravstvenih zavarovanj. A zdravstvene zavarovalnice opozarjajo, da zaradi epidemije ne bodo imele prihrankov.

Generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj je petkovem pogovoru za STA opozoril, da se bo zaradi epidemije novega koronavirusa zavod znašel v precejšnjih finančnih težavah, na drugi strani pa bodo imele dopolnilne zdravstvene zavarovalnice v mesecih krize, ko večina zdravstvenih storitev ne bo opravljena, avtomatično manj stroškov.

V Levici so v petek vlado pozvali, naj DZ predlaga zamrznitev plačil premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za čas trajanja epidemije. Predlagajo tudi, naj vlada zavarovalnicam, ki izvajajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, naloži, da že zbrane premije za programe, ki se ne izvajajo, namenijo neposredno za zagotavljanje likvidnosti javnih zdravstvenih zavodov. Navedbe Levice pa so odločno zavrnili v Slovenskem zavarovalnem združenju in izjavo, da naj bi zavarovalnice v času epidemije z dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem zaslužile 20 milijonov evrov, označili za povsem neutemeljeno. 
»Velik del doplačil nastaja tudi v izrednih okoliščinah, redno se izdajajo zdravila, ki predstavljajo več kot 40 odstotkov vseh stroškov, ki jih plačajo dopolnilne zdravstvene zavarovalnice, prav tako se izvajajo vse storitve, ki imajo oznako nujno in zelo hitro,« so za STA izpostavili v zavarovalnem združenju.


Zavarovalnice pravijo, da bodo imele škodo

Ravno z današnjim dnem pa je znova dovoljeno tudi izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev. »Kriza, v kateri se zaradi izrednih ukrepov del zdravstvenih storitev ni izvajal, bo torej trajala manj kot en mesec,« pravijo v zavarovalnici Generali. Poleg tega bodo imele zavarovalnice zaradi zamaknjenih nenujnih storitev krepko nadpovprečne škode. Te bodo zaradi zamikov najbrž celo višje, kot bi bile danes, saj bodo posamezna obolenja pri nekaterih osebah tudi napredovala.

Po navedbah zdravstvene zavarovalnice Triglav dopolnilno zdravstveno zavarovanje krije tudi do 90 odstotkov celotne cene zdravstvenih storitev, ki niso v celoti krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Samo kategorija zdravil predstavlja dve petini vseh škod in stroškov celotnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in se tudi v obdobju epidemije ne bo zmanjšala. »Velika večina drugih, trenutno odpovedanih ali prestavljenih zdravstvenih storitev pa se bo po pričakovanjih izvedla po normalizaciji razmer. Prav tako ocenjujemo, da bo zdravstveni sistem pri soočanju in odpravi posledic covida 19 dodatno obremenjen s porastom potreb po zdravstvenih storitvah in z njimi povezanih stroškov.«


Prestavljeni pregledi in posegi čim hitreje izvedeni

V zavarovalnem združenju se ob tem zavzemajo, da bodo vsi zdravstveni pregledi in posegi, ki so morali biti zaradi nastale situacije odloženi, po koncu epidemije čim hitreje izvedeni. Sredstva, ki so bila temu namenjena, naj bodo porabljena v prihodnjih tednih in mesecih v korist bolnikov. Izpostavili so tudi, da zavarovalnica zavarovalno premijo oblikuje v višini, ki ji zagotavlja pokrivanje prevzetih obveznosti v drsečem letu.

»V primeru 'zamrznitve' vračila oziroma oprostitve plačila premije zbrana sredstva v okviru drsečega leta gotovo ne bi zadoščala za pokrivanje obveznosti iz veljavnih zavarovalnih pogodb dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, sploh ob upoštevanju ekonomske realnosti, s katero se bo soočal tudi nosilec obveznega zdravstvenega zavarovanja.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije