SLOVO

Štefko Drolc bodo pokopali z vojaškimi častmi

Preminula igralka bo imela državni pogreb.
Fotografija: Štefka Drolc. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Štefka Drolc. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

LJUBLJANA – Pogreb bo v ponedeljek, 2. julija, ob 12. uri izpred vežice sv. Nikolaja na ljubljanskih Žalah, so za STA potrdili v SNG Drama Ljubljana.

Vlada je na današnji dopisni seji sklenila, da bodo v ponedeljek preminulo igralko Štefko Drolc pokopali z vojaškimi častmi. Drolčeva je bila ena največjih igralk in ena najžlahtnejših in najbolj plemenitih mentoric ter prijateljic številnih generacij igralcev in sodelavcev gledališča, filma, televizije in radia.

Njena visoka kakovost je bila povezana z globoko humanim in humanističnim odnosom do človeka in sveta v celoti. Ni bila le izjemna interpretka zelo številnih in zelo različnih vlog, izjemna je bila tudi po tem, da je znala v prav vsaki vlogi najti razsežnost človečnosti in njeno najglobljo duhovno in čustveno podstat ter jo tako približati slehernemu gledalcu ali poslušalcu, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Štefka Drolc je igralsko kariero je začela kot ljubiteljska igralka v Mariboru, pozneje pa je delala v Drami SNG Maribor, pri Triglav filmu, v Slovenskem stalnem gledališču v Trstu ter v SNG Drama v Ljubljani. Od leta 1982 je poučevala tudi na AGRFT v Ljubljani.

Za svoje bogato ustvarjanje je prejela številne nagrade: Prešernovo (1964), Severjevo (1977), tri Borštnikove (1980, 1982, 1997), Borštnikov prstan (1983), srebrni častni znak svobode (1996) in Prešernovo nagrado (2009). Leta 2014 je prejela tudi berta za življenjsko delo na področju filma.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije