SAMO 3000 PRIMERKOV

Ste vedeli, da obstaja tudi bankovec za 0 evrov?

Ker je natisnjen v izjemno omejeni izdaji, se z njegovim hranjenjem plemeniti njegova vrednost, zato je primeren tudi kot manjša naložba.
Fotografija: Poleg stavbe Bankariuma je na njem tudi kranjska sivka. FOTO: Iztok Lazar
Odpri galerijo
Poleg stavbe Bankariuma je na njem tudi kranjska sivka. FOTO: Iztok Lazar

Pred svetovnim dnevom varčevanja 31. oktobra so v Bankariumu, Muzeju bančništva Slovenije, predstavili spominski bankovec Bankarium – prvi te vrste v Sloveniji. Na njem sta podobi secesijske stavbe na Čopovi ulici v Ljubljani, v kateri domuje Bankarium, ter kranjske čebele. Spominski bankovec je bil zasnovan v sodelovanju med NLB, Čebelarsko zvezo Slovenije in družbo Eurosouvenir, natisnjen pa je v izjemno omejeni nakladi 3000 kosov.

»Veseli nas, da smo lahko sodelovali pri njegovem nastanku,« je poudaril predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. FOTO: Iztok Lazar
»Veseli nas, da smo lahko sodelovali pri njegovem nastanku,« je poudaril predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. FOTO: Iztok Lazar

Velikost spominskega bankovca Bankarium je enaka velikosti bankovca za 20 evrov, medtem ko je njegova barva enaka barvi bankovca za 500 evrov, nominacija (natisnjena vrednost) pa je 0. Čeprav je bil bankovec natisnjen v uradni tiskarni evrskih bankovcev Oberthur Fiduciaire v Franciji, ni plačilno sredstvo, temveč spominski in zbirateljski numizmatični izdelek ter primeren kot darilo ali spominek.

Ker je natisnjen v izjemno omejeni izdaji, se z njegovim hranjenjem plemeniti njegova vrednost, zato je primeren tudi kot manjša naložba. Do 3. novembra so na voljo nizke serijske številke bankovcev in 20-odstotni popust pri nakupu.

Služi kot opomnik in simbol

»Bankariumov bankovec je nastal v poklon in služi kot simbol vrednote: delaj, zbiraj, množi, hkrati pa kot opomnik, da ni pomembno, koliko denarja imamo, temveč kako znamo z njim ravnati,« je ob predstavitvi dejala Irena Čuk, direktorica NLB Zavoda za upravljanje kulturne dediščine.

Velik je kot bankovec za 20 evrov, barve kot 500-evrski bankovec. FOTO: Iztok Lazar
Velik je kot bankovec za 20 evrov, barve kot 500-evrski bankovec. FOTO: Iztok Lazar

Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, ki je prav tako sodelovala pri snovanju spominskega bankovca, pa je med drugim povedal, da čebela in čebelji panj na slovenskih tleh že od nekdaj simbolizirata hranilništvo in varčevanje, kranjska sivka pa je svetovno priznana avtohtona slovenska vrsta.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije