BREZPLAČNO

Ste izpolnili obrazec? 600.000 Slovencev ga mora, če želi uveljaviti to ugodnost

Z julijem bodo mogli upokojenci brezplačno na avtobuse in vlake.
Fotografija: Brezplačni javni prevoz za upokojence so poslanci v zakonsko besedilo vključili, ko je že bilo v parlamentarnem postopku. Ministrstvo za infrastrukturo je takrat vodila Alenka Bratušek, ki je na seji DZ povedala, da si želijo omogočiti večjo mobilnost upokojencem, ne da bi se to poznalo pri njihovih pokojninah. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Brezplačni javni prevoz za upokojence so poslanci v zakonsko besedilo vključili, ko je že bilo v parlamentarnem postopku. Ministrstvo za infrastrukturo je takrat vodila Alenka Bratušek, ki je na seji DZ povedala, da si želijo omogočiti večjo mobilnost upokojencem, ne da bi se to poznalo pri njihovih pokojninah. FOTO: Leon Vidic, Delo

Zagotovo ste že zasledili, da bo od 1. julija na voljo brezplačen prevoz v medkrajevnem linijskem prevozu potnikov v notranjem cestnem in železniškem prometu. Upravičencev je okoli 600.000, za uveljavljanje ugodnosti pa morajo pri izvajalcu prevozov vložiti ustrezno vlogo.

Da se bodo lahko upokojenci brezplačno vozili z avtobusi in vlaki, morajo na prodajno mesto izvajalca prevozov osebno ali po pošti vložiti ustrezno vlogo. Ob tem se morajo izkazati z osebnim dokumentom, podatek o njihovem statusu pa se bo pridobil avtomatsko iz uradnih evidenc. Medtem morajo invalidi predložiti evropsko kartico ugodnosti za invalide, vojni veterani pa izkaznico vojnega veterana.



Na podlagi te vloge bo izvajalec javnega prevoza izdal upravičencem subvencionirano vozovnico za območje Slovenije z veljavnostjo 12 mesecev. Po preteku tega obdobja oz. največ 30 dni pred iztekom veljavnosti vozovnice, bo treba vložiti novo vlogo za brezplačni prevoz.

Na ministrstvu za infrastrukturo zaradi zmanjševanja tveganj okužbe z novim koronavirusom upravičencem svetujejo, naj vloge za pridobitev vozovnice oddajo prek običajne ali elektronske pošte.

Prevozniki bodo redno sprejemali in obdelovali vloge, vozovnice pa bodo upravičenci na prodajnih mestih lahko prevzeli po hitrem postopku in v najkrajšem možnem času. Zanje bodo morali odšteti tri evre.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije