RAZKRITJA

Sova ovadila nekdanjega prvega moža policije in nekdanjo notranjo ministrico

Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav naj bi bila ovadena zaradi suma izdaje tajnih podatkov, in sicer v primeru aretacije domnevnih ruskih vohunov. Oba ocenjujeta, da gre za poskus njune diskreditacije. Ne na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) ne na tožilstvu in policiji ovadbe sicer ne potrjujejo.
Fotografija: Tatjana Bobnar je bila v svoji karieri že generalna direktorica Policije. FOTO: Blaz Samec
Odpri galerijo
Tatjana Bobnar je bila v svoji karieri že generalna direktorica Policije. FOTO: Blaz Samec

Po poročanju spletne stran 24ur je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija vložila kazensko ovadbo zoper Tatjano Bobnar in Boštjana Lindava. To je storila zaradi suma izdaje tajnih podatkov, in sicer v primeru aretacije domnevnih ruskih vohunov.

Nekdanji prvi mož policije Lindav in nekdanja notranja ministrica Bobnarjeva sta na zaslišanju v državnem zboru govorila o ozadju omenjene aretacije, navkljub temu, da je primer označen s stopnjo tajnosti, so zapisali na 24ur. 

O primeru je danes poročal tudi Reporter. V svojem članku omenja, da naj bi po njihovih podatkih policija izvajala ustrezne notranje varnostne postopke zoper omenjenega nekdanjega prvega moža policije. Zaradi teh postopkov bi lahko Bobnarjeva in Lindav izgubila dostop do tajnih podatkov, so zapisali v Reporterju in dodal, da bi lahko ostala tudi brez možnosti dela na policiji.

Pričakujejo dosledno upoštevanje določbe zakona

Na Sovi informacij o vloženi kazenski ovadbi niso potrdili, saj konkretnih postopkov v zadevi, ki je označena s stopnjo tajnosti, ne morejo pojasnjevati, so navedli za STA. So pa ponovili, da glede ravnanja s tajnimi podatki od vseh deležnikov utemeljeno pričakujejo, da dosledno upoštevajo določbe zakona o tajnih podatkih.

»Vsak, ki mu je bil zaupan tajni podatek, ali se je seznanil z vsebino tajnega podatka, je odgovoren za njegovo varovanje in ohranitev njegove tajnosti. Na vsako ravnanje v nasprotju z določbami zakona o tajnih podatkih morajo pristojni organi ustrezno odreagirati,« so poudarili.

Boštjan Lindav FOTO: Leon Vidic/Delo
Boštjan Lindav FOTO: Leon Vidic/Delo

Tudi na policiji na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne osebe, zaradi spoštovanja določil o varstvu osebnih podatkov ne morejo odgovoriti. »Prav tako pa pojasnjujemo, da je pooblaščena oseba podatke, o katerih sprašujete, označila za tajne, njihovo razkritje nepooblaščenim osebam bi namreč lahko povzročilo škodljive posledice,« so opozorili.

Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je za STA navedlo, da oni niso prejeli nobene ovadbe zoper Bobnar in Lindava. 

Zavrača očitke in špekulacije

Nekdanja ministrica vztraja, da za vsebino, ki jo je izpovedala na zaprtem delu seje preiskovalne komisije, ni potrebovala nikakršne odveze molčečnosti, ter hkrati zavrača vsakršne očitke in špekulacije v zvezi s tem, ki krožijo po medijskem prostoru, je v odzivu zapisal njen odvetnik Luka Švab.

Poudaril je, da je Bobnar pri svojem pričanju ravnala z vso potrebno skrbnostjo in skladno z zakonodajo. Izpostavil je tudi 6. člen zakona o tajnih podatkih, ki pravi, da podatek, ki mu je bila tajnost določena zato, da bi se prikrilo storjeno kaznivo dejanje, prekoračitev ali zloraba pooblastil ali prikrilo kakšno drugo nezakonito dejanje ali ravnanje, ni tajen.

Odvetnik z vloženo ovadbo ni seznanjen

Da so navedbe zavajajoče in namenjene zgolj škodovanju in diskreditaciji Lindava, ocenjuje tudi Lindavov zagovornik Gregor Verbajs. Kot je zapisal v odzivu, vsebina, o kateri je Lindav govoril na zaprtem delu seje parlamentarne komisije, ne more biti označena s stopnjo tajnosti, zato tudi ni potreboval odveze molčečnosti. Tudi on je opozoril na 6. člen zakona o tajnih podatkih.

»V skladu z določili zakona o kazenskem postopku, ki velja tudi za zaslišanje prič pred parlamentarno preiskovalno komisijo, je priča dolžna govoriti resnico, in ne sme ničesar zamolčati, krivo pričanje pa predstavlja kaznivo dejanje,« je še navedel Verbajs.

»Moja stranka je kljub zavedanju, da ne operira s tajnimi podatki, z vso skrbnostjo do konkretnega primera od predsednika preiskovalne komisije zahtevala zaprtje seje za javnost, ki tako s strani moje stranke ni bila seznanjena z nobenim delom vsebine zaslišanja na zaprti seji,« je Verbajs zapisal v odzivu. Po njegovih navedbah so kljub temu nekateri mediji takoj po zaslišanju že razpolagali z vsebino zaprtega dela seje, kar pa da je bistveno bolj zaskrbljujoče.

Tudi Lindavov odvetnik z domnevno vloženo ovadbo ni seznanjen. Če pa informacija drži, gre po njegovih besedah brez dvoma za krivo ovadbo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije