AVTOMOBILSKA INDUSTRIJA

Slabe novice iz Kopra: v Cimosu napovedana nova odpuščanja

Od skupno 540 zaposlenih v Kopru, Senožečah in Vuzenici je tokratpod vprašajem prihodnost 40 režijskih delavcev.
Fotografija: Od skupno 540 zaposlenih v Kopru, Senožečah in Vuzenici je tokratpod vprašajem prihodnost 40 režijskih delavcev. FOTO: Tomi Lombar/delo
Odpri galerijo
Od skupno 540 zaposlenih v Kopru, Senožečah in Vuzenici je tokratpod vprašajem prihodnost 40 režijskih delavcev. FOTO: Tomi Lombar/delo

V koprskem Cimosu naj bi po poročanju Televizije Slovenija ponovno odpuščali. Potem ko je septembra lani nemška družba Mutares prevzela podjetje in napovedala začetek uspešne poslovne zgodbe, je upanje zaposlenih na boljše čase izpuhtelo. V Sloveniji in na Hrvaškem naj bi službo izgubilo 100 ljudi.

Odločitev vodstvo sprejelo brez pogajanj

Od skupno 540 zaposlenih v Kopru, Senožečah in Vuzenici je tokrat v Sloveniji pod vprašajem prihodnost 40 režijskih delavcev, na Hrvaškem pa okoli 60. Odločitev je vodstvo sprejelo brez pogajanj, svet delavcev so o tem obvestili le prek elektronske pošte.

Uradne izjave Cimos ne daje, neuradno pa naj bi odločitvi botroval upad prodaje oz. povpraševanja na tujih trgi, še navaja televizija.

Aleš Hoge iz sveta delavcev Cimosa je dejal, da je postopek po njegovi oceni nepravilen in ga bo treba ponoviti. Očitno imajo novi lastniki velike težave ali pa niso kaj dosti zainteresirani za družbo, je dodal Hoge.

image_alt
Cimos ustavlja proizvodnjo v Mariboru

Predstavniki vodstva in delavcev so minuli torek razpravljali tudi o nameri delodajalca, da odstopi od podjetniške kolektivne pogodbe, s čimer se je želelo podjetje izogniti rednemu usklajevanju plač. Po pogajanjih so dorekli, da bo podjetje predstavilo nov predlog z možnostjo zamrznitve usklajevanja za določen čas. Več naj bi bilo znanega v petek, ko se bodo znova sestali.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije