BOJAN ZALAR

Sodni izvedenec, sicer generalni direktor Psihiatrične klinike Ljubljana, dobil pisno opozorilo

Dobil ga je zaradi izjave o prijavah spolnih zlorab.
Fotografija: Bojan Zalar. FOTO: Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Bojan Zalar. FOTO: Jože Suhadolnik

Ministrstvo za pravosodje je zaključilo disciplinski postopek zoper sodnega izvedenca Bojana Zalarja, ki je sicer tudi generalni direktor Psihiatrične klinike Ljubljana. Zaradi izjave o prijavah spolnih zlorab so mu izrekli pisno opozorilo, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Zalar se je sicer za izjavo opravičil, dodal, da je bil narobe razumljen

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je junija uvedla disciplinski postopek zoper Zalarja, po tem ko je na novinarski konferenci ljubljanske psihiatrične klinike dejal: »Lahko me sprašujete kot sodnega izvedenca, sem že stokrat povedal. Pred 20 leti je bilo prijavljenih 10 spolnih zlorab, devet je bilo resničnih. Danes od 10 ne vem, ali je ena res. Ker je to del nečesa, del sistema.«

Zalar je tam namreč odgovarjal na novinarsko vprašanje o tem, ali pacientom, ki prijavijo nasilje, verjamejo, ali so že zaradi njihove duševne motnje diskreditirani. Pozneje se je sicer za izjavo opravičil, ker je bil pri navajanju podatkov nenatančen. Dodal je, da je bil tudi narobe razumljen.

Švarc Pipan je takrat dejala, da je Zalar z izjavo zbudil dvom o svoji verodostojnosti kot sodni izvedenec in okrnil ugled oz. verodostojnost sodnega izvedenstva. 

Ministrstvo za pravosodje je zdaj disciplinski postopek zaključilo, Zalarju pa so izrekli pisno opozorilo po tretjem odstavku 29. člena zakona o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih. Pisno opozorilo je po zakonu predvideno za lažje disciplinske kršitve, če je kršitev storjena v takih olajševalnih okoliščinah, ki jih delajo posebno lahko.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije