METEOROLOGI RAZKRIVAJO

Snežno presenečenje? Takšno vreme nas čaka vse do konca leta

Topel, jugozahodni tip vremena bo vztrajal tudi v času med božičem in novim letom. Po 28. decembru se sicer poveča verjetnost za nove padavine. Prihajajo snežinke?
Fotografija: Božič bo topel. Kaj pa novo leto? FOTO: Nemar74, Getty Images/Istockphoto
Odpri galerijo
Božič bo topel. Kaj pa novo leto? FOTO: Nemar74, Getty Images/Istockphoto

»Sanje o belem božiču se bodo tudi letos končale z napovedjo, ki je vse prej kot snežena. V skladu s prejšnjimi leti bodo tudi letos prazniki zeleni in nadpovprečno topli,« so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso). Ja, nazadnje smo imeli na božič v nižinah vsaj centimeter snega pred 16 let, to je leta 2007. Komaj centimeter ga je bilo v Ljubljani, v Mariboru 5, v Celju in Murski Soboti 6 ter v Novem mestu 9.

»V višinah doteka zrak z območja severnega Atlantika, ki se preko gorske pregrade Alp suši. Trenutno močneje sneži ponekod v Alpah, pri nas pa zaradi fenskega učinka dobivamo zgolj drobtinice,« ugotavljajo vremenoslovci. 

Drvimo proti 15 stopinjam

Sobota bo v znamenju otoplitve in precej sončnega vremena, le po nižinah osrednje Slovenije bo zjutraj megla: »Čez dan bo marsikje pihal zahodni do severozahodni veter, ki bo segrel ozračje. Najvišje temperature bodo od 8 do 14 stopinj Celzija, še kakšno stopinjo topleje bo morda na Primorskem in v Beli krajini.

Podobno bo v nedeljo. Delno jasno bo, nekaj bo oblačnosti, več na vzhodu. Najvišje temperature bodo znova okoli 10 stopinj Celzija, hladneje bo verjetno v osrednji Sloveniji, kjer bo sprva megleno, topleje pa v južnih krajih, kjer se bo ogrelo do 14 stopinj.

Kako bo za božič in novo leto

»Že v noči na ponedeljek se bo krepil jugozahodnik. Oblačnost se bo iznad Primorske širila proti osrednji Sloveniji. Za božič kaže na klasično jugozahodno situacijo, a ne bo prinesla padavin. Na zahodu bo oblačno, več jasnine bo na vzhodu. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Zjutraj bo verjetno zmrzovalo le v zatišnih legah severne Slovenije, najvišje temperature pa bodo verjetno od 6 do 13, na jugovzhodu do 15 °C,« napovedujejo vremenoslovci.

Topel, jugozahodni tip vremena bo vztrajal tudi v času med božičem in novim letom. Po 28. decembru se sicer poveča verjetnost za nove padavine ... Prihajajo snežinke? Iz napovedi se zdi, da ne. A zanesljivo bomo vedeli šele čez nekaj dni, ko bomo tisto, kar prihaja, izkusili na lastni koži.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije