LETA 2020 ZAMENJAVA ZEMLJE

Slovenski otroci se v vrtcu igrajo na onesnaženih tleh

Šele nedavno je vlada vrtčevsko območje, kjer je zemlja onesnažena, razglasila za degradirano, čeprav se že desetletja ve za onesnaženost s težkimi kovinami. 
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Roman Šipić, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Roman Šipić, Delo

CELJE, LJUBLJANA – Zemlja na območju vrtcev v Celju je onesnažena. To dejstvo je znano že desetletje, kot kaže, pa bo v letu 2019 ali 2020 vendarle narejen korak v smeri zdravja otrok in zaposlenih na teh območjih. Konec avgusta je namreč vlada sprejela odlok o določitvi otroškega igrišča v vrtcu Anice Černejeve – Enota Mavrica in otroškega igrišča v vrtcu Zarja – Enota Ringa raja v Mestni občini Celje za degradirano okolje in hkrati sprejela, da se bo onesnažena zemlja na teh območjih vendarle zamenjala.


Cink, kadmij, svinec, žveplo, arzen ...

Takrat so zapisali: »Ugotovljeno je, da so tla onesnažena s cinkom in kadmijem, povečane vsebnosti so bile zabeležene tudi za svinec, živo srebro in delno arzen. Na podlagi te ugotovitve je območje razglašeno za degradirano. Zaradi preseženih opozorilnih in kritičnih vrednosti teh nevarnih snovi v tleh je na območju vrtcev treba izvesti sanacijski ukrep zamenjave zemljine. To bo doseženo z odstranitvijo onesnažene zemljine, dovozom in vgradnjo nove zemljine, zunanjo ureditvijo vrtca, zamenjavo pohodnih površin in ponovno ureditvijo igral.« V letih 2019 in 2020 je sicer predvidena sanacija desetih onesnaženih vrtcev v Celju.


Leto 2007: vpliv na zdravje otrok zanemarljivo majhen

Spomnimo, že pred leti je odmevalo, da so tla v določenih vrtcih onesnažena, a naj ne bi bila škodljiva za otroke – ne glede na to, da so v njih presežne vrednosti nevarnih snovi. Dejstvo pa je, da na Mestni občini Celje ter vse pristojne institucije za onesnaženo zemljo vedo že od leta 2005 (analizirali tla v 13 vrtcih v Celju). 

»Leta 2007 smo Zavodu za zdravstveno varstvo Celje naročili posebno raziskavo, s katero smo želeli pridobiti strokovno oceno tveganja za zdravje otrok, ki se igrajo na otroških vrtčevskih igriščih. V oceni so bili ovrednoteni vsi mogoči potencialni vnosi težkih kovina na otroka. Takratni direktor Zavoda za zdravstveno varstvo Celje primarij in docent dr. Ivan Eržen je v sklepni oceni raziskave zapisal, da je prispevek k skupni obremenitvi z določeno kovino zanemarljivo majhen in da zaradi igranja na vrtčevskih igriščih v Celju ne prihaja do povečanega tveganja za zdravje otrok,« so nam sporočili s celjske občine. 

V letu 2017 je Občina Celje vnovič naročila monitoring tal, poročilo pa: V vseh vrtcih so presežene opozorilne ali kritične vrednosti kadmija, svinca in cinka. Izjema sta bila samo dva vrtca, in sicer vrtec na Ljubečni in Polulah.»Tako smo najprej zamenjali zemljino v vrtcu na Hudinji, lani pa še na Aljaževem hribu. Kot je znano, nas je ministrstvo za okolje in prostor lani obvestilo, da bo iz državnega proračuna zagotovilo sredstva za sanacijo onesnaženih tal na vseh igriščih celjskih javnih vrtcev,« so razložili v Celju.

Otroci se na igriščih igrajo vsakodnevno, večina v istem vrtcu preživi tudi nekaj let ... Starši lahko le upajo, da zagotovila stroke držijo in da njihovi otroci res ne bodo čutili posledic za zdravje.


Prispeli dve ponudbi za sanacijo zemlje, zamenjava le v dveh vrtcih

Kot kaže, pa bo zemlja vsaj v dveh vrtcih, tj. Mavrici in Zarji, v Celju zamenjana kmalu (ministrstvo za okolje je skupaj s celjsko občino določilo prednostna vrtca, ostaja jih še osem), predvidoma leta 2020 (predvidenih je 600 tisoč evrov). Te dni se je zaključil javni razpis, kjer so na ministrstvu iskali izvajalca zamenjave. Prispeli sta dve ponudbi: »MOP zagotavlja, da bo za sanacijo izbran tisti ponudnik, ki bo jasno predstavil, od kod bo pripeljal čisto zemljino in kako in kam bo odstranil onesnažen izkop, da bosta zagotovljena popolna varnost okolja ter zdravje otrok in prebivalcev Celja.«


Ni razloga za paniko

»Navedbe in očitki, ki se zdaj pojavljajo v medijih, so neprimerni, zavajajoči in po nepotrebnem sejejo strah med našimi starši. Da bi izognili temu v prihodnje, se naša ustanoviteljica, Mestna občina Celje, z ministrstvom in strokovnjaki dogovarja, da bi pripravili skupen sestanek s starši, na katerem bi jim lahko odgovorili na vsa njihova vprašanja,« pa nam je sporočila ravnateljica Vanja Krašovic iz Vrtca Anice Černejeve. 
 

Imate zgodbo za nas? Pišite nam!

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije