POVEZAVA

Slovenski biser bo dobil težko pričakovano novost

Financirala se bo tudi iz evropskih sredstev.
Fotografija: Projkt je ocenjen na okoli šest milijonov evrov. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Projkt je ocenjen na okoli šest milijonov evrov. FOTO: Getty Images, Istockphoto

BLED – Aprila bodo začeli graditi prvi del kolesarski poti med Bledom in Bohinjsko Bistrico. Ocenjena vrednost projekta izgradnje, ki naj bi bila končana najkasneje do leta 2023, je okoli šest milijonov evrov. Od tega bo 3,5 milijona prispevala direkcija za infrastrukturo (DRSI), pol milijona evrov občini Bled in Bohinj iz lastnih sredstev, kohezijskih sredstev, ki jih občini namenjata projektu, pa je za dva milijona evrov.

Februarja lani so člani razvojnega sveta gorenjske regije in župani gorenjskih občin potrdili uvrstitev projekta Kolesarska povezava Bled–Bohinjska Bistrica v dogovor za razvoj regij. Izgradnja kolesarske povezave bo potekala v več fazah. Prva faza vključuje območje od Mačkovca (oziroma od priključka na bodočo južno razbremenilno cesto) skozi Bohinjsko Belo do Obrn. Za ta odsek je DRSI že izbral izvajalca. Izgradnjo naj bi začeli v aprilu, končali pa do poletne turistične sezone. Vrednost pogodbenih del znaša dobrih 250.000 evrov. V sklopu investicije se predvidevajo ureditev prehoda za kolesarje v Mačkovcu (za navezavo na kolesarsko pot ob Savi Bohinjki), izgradnja slabih 600 metrov nove samostojne kolesarske poti, za kar je Občina Bled že odkupila potrebna zemljišča, in ustrezna prometna ureditev kolesarske povezave po obstoječi lokalni cesti skozi prometno manj obremenjeno Bohinjsko Belo do Obrn.
Kolesarska povezava naj bi bila dokončana najkasneje v štirih letih. FOTO: Dejan Javornik
Kolesarska povezava naj bi bila dokončana najkasneje v štirih letih. FOTO: Dejan Javornik

Drugi in gradbeno najzahtevnejši odsek zajema območje od križišča z državno cesto na Obrnah skozi Sotesko do mostu čez Savo Bohinjko pred Nomenjem. Za ta odsek se pripravlja idejni projekt v dveh različicah – ob levem bregu Save Bohinjke med železnico in cesto in ob desnem bregu Save Bohinjke. Projektanti iz podjetja Projekt nizke gradnje bodo z IDP končali predvidoma v aprilu, ko imata Občini Bled in Bohinj ponovno sestanek na direkciji za infrastrukturo.

Tretji odsek predvideva ureditev od mostu čez Savo Bohinjko pred Nomenjem do Bohinjske Bistrice, ki v celotni poteka na območju Občine Bohinj. Tu poteka projektiranje PGD in PZI, ki naj bi bilo predvideno zaključeno do junija 2019.
 
V občinah poudarjajo, da bi denar občini lahko porabili za kakšen drug projekt, a sta se odločili, da s tem, ko denar vložita v državni projekt, pospešita gradnjo te »pomembne in tako dolgo časa pričakovane kolesarske povezave.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije