ARBITRAŽA

Slovenska taktika, ki bi Hrvaško lahko stala milijone

Ljubljana se pripravlja na vložitev tožbe.
Fotografija: Čoln policije Republike Slovenije in hrvaški policijski čoln Krapanj med patruljiranjem na spornem območju Piranskega zaliva 29. decembra 2017. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Čoln policije Republike Slovenije in hrvaški policijski čoln Krapanj med patruljiranjem na spornem območju Piranskega zaliva 29. decembra 2017. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA, ZAGREB – Slovenija je pripravljena odpreti novo sodno in diplomatsko fronto proti Hrvaški zaradi njenega zavračanja arbitražne odločitve, poroča spletni medij Politico in dodaja, bo Ljubljana tožbo proti Hrvaški utemeljevala s tem, da gre za kršitev pravice do ribolova iz 259. člena pogodbe o Evropski uniji.

Politico navaja mnenje neimenovanega pravnega strokovnjaka EU, ki je ocenil, da gre v sporu o ribolovu pri sklicevanju na 259. člen za skrajni korak, ki bo vodil v posredovanje Evropske komisije ali sodbo Sodišča EU. V končnici bi lahko pripeljal do finančne kazni in celo do omejitve pravice do glasovanja, če bi Hrvaška ignorirala odločitev Evropske komisije ali sodišča.

Slovenska pravna ofenziva

Če Sloveniji uspe dokazati svoje trditve, bo morala Hrvaška plačati kazen zaradi nezakonitega ribolova in vrniti od pet do 50 odstotkov od 252,6 milijona evrov, ki jih je prejela iz evropskega sklada za ribištvo. To je lahko bolj praktičen pristop od sprožitve 259. člena, saj se slovenski uradniki bojijo, da se Bruselj ne bo odzval, postopki na sodiščih pa bi lahko trajali vrsto let.

Dodajajo, da je med uradniki EU malo takih, ki pričakujejo tako dramatičen razvoj spora. Slovenci zato svoja prizadevanja bolj usmerjajo na vzporedno pravno ofenzivo, ki bi lahko Hrvaški odvzela milijone evrov, ki jih prejema iz sklada za ribištvo EU.

Hrvaška policija pomaga pri nezakonitostih

»Če Hrvaška ne bo kmalu spremenila svojega stališča o implementaciji (arbitraže), bo Slovenija prisiljena izkoristiti pravna sredstva na ravni EU,« je odgovoril premier Miro Cerar na vprašanje Politica o tem, ali bo Slovenija zaradi spora o meji sprožila postopek proti Hrvaški na podlagi 259. člena.

Slovenija obtožuje Hrvaško, da krši pravila EU o ribištvu, posebej tista o regulaciji nezakonitega, neprijavljenega in neregularnega ribolova. Opozarja, da hrvaška policija pomaga pri nezakonitem ribolovu, ker policisti spremljajo hrvaške ribiče v spornem delu Piranskega zaliva in ovirajo slovenske inšpektorje, da bi pregledali ribiška plovila. Zagreb tudi ne želi posredovati podatkov o ulovu rib na tem območju.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije