NE NASEDAJTE

Slovenka delila bizarne nasvete, meteorolog Gregorčič odgovarja ...

Na spletu krožijo nasveti, kako se zavarovati pred točo.
Fotografija: Brane Gregorčič. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona
Odpri galerijo
Brane Gregorčič. FOTO: RTV Slovenija, posnetek zaslona

To poletje ni (bilo) navadno. Nenehne nevihte in hkrati večkratna obdobja vročinskih valov v Sloveniji, o katerih mediji vestno poročamo, kvarijo poletna obdobja kislih kumaric, ko v medijih običajno primanjkuje pomembnih novic. A čas kislih kumaric so zamenjale še kisle brisače, ki naj bi, tako pišejo v eni od facebook skupin, preprečile hujšo točo.
 
Preberite še:

Ponoči bliskalo in treskalo, voda povzročala težave



»Če so napovedane nevihte, ujme, toča ... obesite pod napušč veliko brisačo, namočeno v alkoholni kis in postavite nekam posodo/lavor z litrom alkoholnega kisa in nekaj glinenimi opekami,« svetujejo. Dodajajo pa, da »bo že to zadostovalo, da bo toča drobna in ne bo naredila škode«.

Praktični, a neuporabni nasveti. FOTO: Facebook, posnetek zaslona
Praktični, a neuporabni nasveti. FOTO: Facebook, posnetek zaslona
Skupina je naštela še nekaj »praktičnih« nasvetov z dračjem, a sodeč po odzivu slovenskega dolgoletnega vremenoslovca Braneta Gregorčiča, tudi neuporabnih.

Na vprašanje, ali po kakšnem naključju obstaja povezava med kisom in zakurjenim dračjem na eni strani ter točo na drugi, Gregorčič kratko in jasno odgovarja: »Ha, ha, ha.«

Skupina omenja, da so kis, dračje in glinene opeke bolj ekološki način zaščite pred točo kot pa »posipavanje oblakov proti toči, ki že tako k onesnaženi atmosferi dodajajo kup kemikalij«.

Gregorčič je sicer nekoč na vprašanje, ali posipavanje oblakov s srebrovim jodidom res pomaga v boju proti toči, odgovoril: »V enem samem nevihtnem oblaku se sprosti energije za nekaj atomskih bomb, tako da je vplivati na vremenske procese skoraj nemogoče. To je tako, kot bi mravlja poskušala ustaviti slona.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije