SODELOVANJE MED SOSEDAMA

Slovenija in Hrvaška s skupnimi močmi nad ameriškega škržatka

Sosednji državi bosta sodelovali pri preprečevanju širjenja in zatiranju bolezni vinske trte zlata trsna rumenica.
Fotografija: Ministrici sta podpisali pomemben memorandum. FOTO: Arhiv Mkgp
Odpri galerijo
Ministrici sta podpisali pomemben memorandum. FOTO: Arhiv Mkgp

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko in hrvaška ministrica za kmetijstvo Marija Vučković sta pred začetkom 61. mednarodnega kmetijsko živilakega sejma AGRA podpisali memorandum o soglasju med Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije in Ministrstvom za kmetijstvo Republike Hrvaške o sodelovanju na področju zdravja rastlin.

Ministrici sta podpisali pomemben memorandum. FOTO: Arhiv Mkgp
Ministrici sta podpisali pomemben memorandum. FOTO: Arhiv Mkgp

Memorandum je nadaljevanje plodnega dvostranskega sodelovanja Slovenije in Hrvaške na področju zdravja rastlin, namenjen pa bo podpiranju strokovnega sodelovanja pri izmenjavi informacij in izkušenj v zvezi z ukrepi za preprečevanje širjenja in zatiranje zlate trsne rumenice. Gre za nevarno in neozdravljivo bolezen trte, ki se v vinogradih hitro širi s pomočjo prenašalca ameriškega škržatka. Namenjen bo tudi sodelovanju pri razvoju skupnih pobud in dogovorov na področju zdravja rastlin v zvezi s škodljivimi organizmi rastlin.

Razmejena območja na hrvaški strani, ki mejijo na Slovenijo, se ujemajo z razmejenimi območji na slovenski strani, zato je podpisani memorandum še toliko večjega pomena, je po podpisu poudarila ministrica Irena Šinko. »Zelo pomembno je, da se seznanimo tudi z zapuščenimi vinogradi na obeh straneh meje, jih identificiramo in očistimo ter tudi na ta način zmanjšamo prenos zlat trsne rumenice.« Ministrica Šinka je ob tem izpostavila dobro sodelovanje s Hrvaško tudi na drugih področjih, kot so afriška prašičja kuga in naravne nesreč.

Hrvaška ministrica za kmetijstvo Marija Vučković se je zahvalila za sodelovanje pri pripravi memoranduma. »Hrvaška že dolgo časa izvaja ukrepe za zatiranje zlate trsne rumenice. Imeli smo uspešen projekt čiščenja državnega zemljišča v Istri, letos pa se osredotočamo na celinski del. Gre za skupni problem, zato je bilo samoumevno vzpostaviti tudi formalno sodelovanje med državama.«

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije