Slovenci, ki želijo dodatek, morajo najprej storiti to

Dodatek bodo prejeli v enem izmed mesecev po vložitvi vloge.
Fotografija: Dodatek bo izplačal Zpiz. FOTO: Mavric Pivk, Delo
Odpri galerijo
Dodatek bo izplačal Zpiz. FOTO: Mavric Pivk, Delo

Do izplačilo enkratnega solidarnostnega dodatka so upravičeni tudi prejemniki nadomestila iz invalidskega zavarovanja, ki pa morajo, če želijo dodatek prejeti, izpolniti vlogo, sicer bodo ostali brez.

Enkratni solidarnostni dodatek se bo skladno z zakonom upravičencem izplačal le v primeru, če so hkrati izpolnjeni vsi štirje pogoji: da so prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas in so na začasnem čakanju na delo oziroma so odsotni z dela zaradi višje sile ter imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in enkratnega solidarnostnega dodatka niso prejeli na kateri drugi podlagi zakona o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo (ZIUZEOP).

Poleg navedenih pogojev pa mora biti za upravičenost do izplačila enkratnega solidarnostnega dodatka izpolnjen tudi dodatni peti pogoj, to je pogoj cenzusa oziroma morebitni drugi zneski, ki jih uživalec nadomestila iz invalidskega zavarovanja prejema pri Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz), in sicer:
– 20 odstotkov predčasne pokojnine ali 40 odstotkov starostne pokojnine,
– in/ali drugo nadomestilo iz invalidskega zavarovanja.
Uživalcu nadomestila iz invalidskega zavarovanja se enkratni solidarnostni dodatek izplača, če vsota preračunanega zneska nadomestila in morebitnih prej navedenih drugih prejemkov, ki jih izplačuje zavod, ne preseže 700 evrov. Zpiz ne razpolaga s podatki, zato bo upravičencem izplačal pripadajoči solidarnostni dodatek izključno na podlagi posamezne vloge upravičenca.

Vloga je na spletni strani zavoda, treba pa jo je oddati najkasneje do 30. junija letos skupaj z vsemi ustreznimi dokazili o odrejenem čakanju delavca na začasno delo oziroma drugim dokazilom o upravičeni odsotnosti z dela zaradi višje sile kadar koli v obdobju od 13. marca do 31. maja letos.

Več možnosti za oddajo vloge

Uživalec nadomestila, ki izpolnjuje vse zahtevane pogoje za izplačilo dodatka, lahko vlogo odda:
  • prek storitve zavoda eVloge za VSE, kjer je pripravljena možnost oddaje vloge prek mobilnega telefona, pri čemer ni potrebna uporaba digitalnega podpisa (eVloga 10320-11-1-J),
  • prek portala Moj eZPIZ, pri katerem je obvezna uporaba digitalnega podpisa, (Moj eZPIZ),
  • po pošti na naslov ZPIZ, Kolodvorska 15, 1000 Ljubljana ali
  • v nabiralnike ob vhodu v prostorih zavoda do ponovne vzpostavitve osebnega prejemanja vlog.
Zavod bo o upravičenosti do izplačila enkratnega solidarnostnega dodatka obvestil vse prejemnike nadomestila iz invalidskega zavarovanja, ki bodo podali vlogo.

Enkratni solidarnostni dodatek bo prejemnikom nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas in ki bodo do le-tega upravičeni, zavod izplačal v enem od naslednjih mesecev po vložitvi vloge upravičenca.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije