KPK

Slabe novice za Alenko Bratušek

Komisija je ponovno ugotovila nasprotje interesov pri kandidaturi nekdanje premierke za evropsko komisarko.
Fotografija: Alenka Bratušek. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Alenka Bratušek. FOTO: Roman Šipić

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ponovno ugotovila, da se je Alenka Bratušek na seji vlade julija 2014, ko je bila premierka, znašla v konfliktu interesov, saj so potrjevali kandidate za evropske komisarje, med katerimi je bila tudi ona. S tem je kršila člena zakona o integriteti, ki opredeljujeta dolžno ravnanje uradnih oseb v primeru nasprotja interesov, trdi KPK.

Gre za postopek, ki ga je KPK začel v letu 2014 in tudi sprejel zaključne ugotovitve, ki pa jih je sodišče zaradi ugotovljenih napak v postopku odpravilo. Tudi na podlagi odločitve ustavnega sodišča v letu 2017 v tej zadevi, ki je zavzelo stališče, da so ugotovitve komisije ugotovitveni upravni akt, ki posega v pravice posameznika, zato mora biti zagotovljeno sodno varstvo, je komisija v preteklih dveh letih oblikovala nov način vodenja postopka pred komisijo, ki ga zdaj vodi v skladu z zakonom o splošnem upravnem postopku, so sporočili iz komisije.



Protikorupcijska komisija je tako v letu 2017 nadaljevala postopek ugotavljanja kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v primeru imenovanja kandidatov za evropskega komisarja, pri čemer je Bratuškovi dvakrat dala možnost izjasnitve o osnutku zaključnih ugotovitev.

Komisija je Bratuškovi posredovala zaključne ugotovitve s poukom o pravnem sredstvu in ta teden prejela potrdilo o vročitvi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije