SKUPINA ZDRAVNIKOV ZDRAVSTVO.SI

Skupina zdravnikov: Slovenija nima konkurenčnega in vsem dostopnega javnega zdravstva

Poudarili so, da zdravstvena zavarovalnica v več evropskih državah neposredno plačuje zdravstvene storitve državljanom.
Fotografija: Zapisali so, da so javna naročila v Sloveniji krinka za dogovorno ekonomijo državnega zdravstva. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Zapisali so, da so javna naročila v Sloveniji krinka za dogovorno ekonomijo državnega zdravstva. FOTO: Jure Eržen, Delo

Člani skupine zdravnikov zdravstvo.si ob dnevu mednarodnega boja proti korupciji opozarjajo, da Slovenija še nima konkurenčnega in vsem dostopnega javnega zdravstva. Ob tem so poudarili, da to potrjujejo ukinitev novele zakona o javnem naročanju, prihajajoči interventni zakon ter odsotnost reforme v smeri dostopnega javnega.

V skupini so poudarili, da državljani z zbranim denarjem za zdravljenje preplačujejo medicinske materiale, zdravila in aparature v stotinah milijonov, kljub temu pa smo letos priča dogodkom in ravnanjem oblasti, ki slovenski zdravstveni sistem vodijo ravno v nasprotno smer, kot ga potrebujejo bolniki.

Javna naročila krinka

Zapisali so, da so javna naročila v Sloveniji krinka za dogovorno ekonomijo državnega zdravstva. Zadnji podatki OECD namreč kažejo, da je od vseh slovenskih javnih naročil za medicinske pripomočke, objavljenih na evropskem portalu, kar 82 odstotkov takih s samo enim ponudnikom.

image_alt
Infektologinja Logarjeva: Gromozanski porast covida! Bolniki čakajo na prosto posteljo

image_alt
Kriza, ki bi se je morali sramovati: Močno se je povečalo število okuženih s spolno prenosljivimi boleznimi

Poudarili so, da v več evropskih državah zdravstvena zavarovalnica neposredno plačuje zdravstvene storitve državljanom. V slovenskem zdravstvu pa plačuje ZZZS storitve izbranim izvajalcem, kot so zdravstveni domovi, bolnišnice in redki koncesionarji.

»Monopoli, ki jih ustvarjajo državno izbrani izvajalci, zavirajo konkurenco med izvajalci zdravstvenih storitev. Ti monopoli ustvarjajo državno zdravstvo, prepredeno s sistemsko korupcijo,« so poudarili.

Ob tem so pozvali državljane, naj od vladajoče politike zahtevajo reforme, med drugim vzpostavitev preglednega in dostopnega javnega zdravstva.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije