NA HODNIKU BOLNIŠNICE

Infektologinja Logarjeva: Gromozanski porast covida! Bolniki čakajo na prosto posteljo

V bolnišnicah so v zadnjem mesecu zaznali precejšen porast števila bolnikov s covidom.
Fotografija: Mateja Logar. FOTO: Igor Mali, Delo
Odpri galerijo
Mateja Logar. FOTO: Igor Mali, Delo

Ta čas v Sloveniji še ni veliko primerov gripe ali okužb z respiratornim sincicijskim virusom (RSV), so pa v porastu okužbe dihal in okužbe s covidom-19. Infektologinja s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega UKC Mateja Logar je za Odmeve povedala, »da so v zadnjem mesecu v Sloveniji zaznali precejšen porast števila bolnikov s covidom, ki potrebujejo zdravljenje v bolnišnicah«.

Po njenih besedah je bilo v torek zjutraj na kliniki osem bolnikov, ki so čakali na prosto posteljo in so bili okuženi s covidom. »Res gromozanski porast. Gre za bolnike, ki imajo pridružene druge bolezni.«

Logarjeva je dodala, da so med njimi tudi takšni, ki niso bili še nikoli v stiku z virusom – ali covida-19 niso preboleli ali niso cepljeni. Takšni »imajo težji potek prebolevanja, podoben tistemu, ki smo ga videvali v času najhujših primerov covida v državi".

Vse kaže, da bo covid-19 postal sezonska bolezen, je dejala Logarjeva v Odmevih. »Zelo verjetno bo virus ostal za vedno z nami. Dobro se je prilagodil na razmere. Kot večina koronavirusov se pojavlja v zgodnjih jesenskih mesecih in se zavleče do začetka zime. Upamo, da bo tako. Pozneje ga nadomesti RSV in nato gripa. Če se bodo pojavljali vsi trije skupaj, pa bo to kar velik udarec za zdravstvo,« je zaključila in ljudi pozvala k samozaščitnim ukrepom  – zaščitne maske, razkuževanje, ob bolezni pa ostanimo doma.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije