EPIDEMIJA

Otroci sprašujejo o umiranju, kako jim to pojasniti?

Gosta sta bila direktorica DSO Šmarje pri Jelšah in psiholog.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Blaž Samec

V Sloveniji je zaradi covida 19 umrlo že skoraj 1.100 oseb. Statistika zadnjih nekaj tednov je strašna. V torek je bilo testiranih 8.063 oseb, pozitivnih je bilo 2.226. Delež je bil 27,6-odstoten, umrlo je 43 oseb. Viri okužb so po analizah Nijz delovna mesta.

Po dopoldanski novinarski konferenci sta pred kamere stopila še direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel in psiholog Žarko Trušnovec.

Gordana Drimel je predstavila, kakšno je stanje v Šmarju pri Jelšah, in povedala, da se v domu znova spopadajo z okužbami, a zdaj imajo zaščitne opreme imajo dovolj. Dobili so sredstva za dodatno zaposlovanje in zaposlili 10 novih sodelavcev, ki so ob povečanem številu karanten zelo dobrodošli.
 
Preberite še:
Kriminalist pri Bojani Beović, oglasil se je Janez Janša
Zdravniku Rozmanu grozijo in ga sramotijo, zdaj mu je prekipelo
Namesto belega črni božič? Napovedi strokovnjakov skrb vzbujajoče

 

Skrb za najmlajše


Psiholog Trušnovec pa se je osredotočil na najmlajše in pojasnil, kako oni doživljajo trenutno dogajanje. Povedal je, da je že v prvem valu odprl telefonsko linijo, na katero lahko pokličejo tako otroci kot tudi drugi. Otrokom se pri rosnih letih porodijo najrazličnejša vprašanja, tudi o smrti in umiranju, Trunšnovec pa pravi, da si otroci tudi pri tej starosti zaslužijo iskren odgovor. A da je pomembno, da jih odgovor pomiri.

»Ni treba, da ves čas poslušamo poročila in da smo vsak trenutek seznanjeni, kakšna je situacija. Če so starši sami prestrašeni, bodo težko delovali pomirjeno, ko bodo otroku pojasnjevali stvari,« je dejal in dodal, da za otroke ni potrebno, da ves čas poslušajo poročila in novice, če sami ne znamo primerno pojasniti stvari.

Spregovoril je tudi o šolanju na daljavo in izpostavil, da se z najmlajšimi izplača početi to, kar je koristno in zlahka razumljivo, to, kar je treba tudi brez korone. »Zjutraj se je treba vstati, se obleči, prezračiti. To lahko tudi kasneje pripomore k redu. Kar se tiče umivanja rok, otroci neznansko uživajo v tem.« Povedal je, da mora biti jasno postavljen red, da mora biti jasno, kdaj je malica, in popoldne naj sledita telesna aktivnost ter gibanje v naravi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije