ROMANA HRGA

Sirarka se sprošča s kvačkanjem

Tudi radgonski grb za Guinnessa je končan. Izdelala ga je Romana Hrga iz Dragoviča pri Juršincih.
Fotografija: Romana Hrga Fotografiji: Osebni arhiv
Odpri galerijo
Romana Hrga Fotografiji: Osebni arhiv

Kot je znano, so 211 ljubiteljic in en ljubitelj kvačkanja (Ivan Halec, rojen v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni, ki je izdelal grb občine Cankova), septembra lani začeli vseslovenski projekt Slovenija kvačka. Na pobudo Jadranke Smiljić, ene od dveh Korošic, ki sta se lani z 28-urnim kvačkanjem vpisali v Guinnessovo knjigo rekordov, je v slovenskih domovih nastalo 212 občinskih grbov. Izdelave grba se je lotila tudi znana gospodinja in aktivistka, predsednica Društva gospodinj Juršinci, Romana Hrga, ki prihaja iz Dragoviča v občini Juršinci. Nakvačkala je grb občine Gornja Radgona.

Grb občine Gornja Radgona
Grb občine Gornja Radgona

Mama treh otrok in babica šestim vnukom je po poklicu medicinska sestra, a je zaposlena doma kot sirarka na domači živinorejski kmetiji. Njen delovnik je, kot pravi, zapolnjen v celoti in kvačkanje je tisto, kar jo sprošča in s čimer zaključuje svoj naporni dan na kmetiji in v sirarni ter tudi v vaških društvih. V projekt Slovenija kvačka se je prijavila, ker je bilo to zanjo »nov izziv, poleg tega pa ima projekt še dobrodelno noto«.

Delo je že končala, njen grb pa je razdeljen na tri polja. Zgornje levo je rumene barve z zahajajočim soncem in predstavlja sončno, srečno deželo Slovenskih goric, zgornje desno je bele barve z grozdom, kar pomeni ekološko značilnost pokrajine, spodnje pa je modro s petimi valovitimi črtami in predstavlja mejno reko Muro. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije