OPOZORILNA STAVKA

Pogajanja pred torkovo stavko zdravnikov, vladna stran se jih ni udeležila

Ob tem vlada po doslej znanih informacijah še vedno ni oblikovala pogajalske skupine, ki bi se pogajala o reševanju stavkovnih zahtev.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic/delo

V Sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides so pred za torek napovedano enodnevno opozorilno stavko poudarili, da si stavke ne želijo in menijo, da je nepotrebna, saj so stavkovne zahteve rešljive. Vladno stran zato znova pozivajo k pogajanjem, pogajalska skupina Fidesa pa jo na pogajanjih pričakuje že danes dopoldne.

Kot so v sporočilu za javnost v nedeljo zvečer zapisali v Fidesu, so v petek po sedmih neuspešnih pobudah za začetek pogajanj podali še dodatnih pet terminov pogajalskih sestankov. Pogajalska skupina Fides v sestavi vseh članov glavnega stavkovnega odbora bo vladno stran čakala danes ob 10. uri v prostorih Fidesa, so zapisali.

Na ministrstvu za javno upravo so konec tedna pojasnili, da bodo pogajalsko skupino predvidoma oblikovali v tem tednu. Takoj po oblikovanju pogajalske skupine naj bi sklicali pogajanja.

Odlaganje in prelaganje

V sindikatu menijo, da odločevalci še naprej odlagajo rešitve z obljubami in podpisi v prihodnost zamaknjenih rešitev, ki jih nato ne izpolnijo. »Od oktobra 2022 so izboljšanje sistema pisno potrdili trikrat, nobena s podpisom potrjena rešitev se ni uresničila v celoti,« so navedli v nedeljskem sporočilu za javnost.

Vlada je 10. januarja 2023 v sporazumu zapisala, da za nevzdržne razmere v javnem zdravstvenem sistemu niso odgovorni zdravniki, in obljubila implementacijo novega plačnega sistema za celotno javno zdravstvo do 1. 1. 2024, so spomnili.

»V enem letu se ni zgodilo nič z izjemo daljših vrst, dodatnih odhodov zaposlenih iz javnega zdravstva in še večje stiske pacientov in zaposlenih. To je ključni razlog za stavko: iskrena želja, da se vsaj tako rešitve začnejo uresničevati,« so navedli.

Poudarili so, da so pripravljeni tako na pogajanja kot na stavko, slednja bo potekala v torek med 7. in 21. uro v večini zdravstvenih zavodov v Sloveniji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije