ANONIMKA

Se obeta nova Patria?

Anonimka o nepravilnostih pri nakupu predelanih terenskih vozil za SV. Na ministrstvu zanikajo očitke, da bi priredili razpis in dokumentacijo.
Fotografija: Prevzeli smo že 91 vozil toyota, anonimka zdaj dvomi o pravilnosti izbire. FOTO: Slovenska vojska
Odpri galerijo
Prevzeli smo že 91 vozil toyota, anonimka zdaj dvomi o pravilnosti izbire. FOTO: Slovenska vojska

LJUBLJANA – Da se slovenski vojaki že dolgo čutijo zapostavljene in vojaško podhranjene, ni posebna skrivnost: v domovini se ukvarjajo s pomanjkanjem sredstev in slabo pripravljenostjo, v tujini pa s(m)o – po številkah sodeč – zgolj zalivček v morju vojakov Nata. A vendar se opremljenost izboljšuje, z novimi nabavami (in poprejšnjimi javnimi razpisi) pa se znova dviga prah okoli tega, kako so bile izbrane in kupljene posamične komponente vojaške opreme.

Toyote za našo vojsko predelajo Avstrijci v sodelovanju s Slovenci. FOTO: Achleitner.com
Toyote za našo vojsko predelajo Avstrijci v sodelovanju s Slovenci. FOTO: Achleitner.com

Osmega junija 2016 je naše obrambno ministrstvo objavilo javno naročilo za nakup vojaških terenskih vozil, za katero sta prišli dve ponudbi, navajajo pri ministrstvu: prvi ponudnik je bil slovenski Autocommerce, drugi pa Franz Achleitner Farzeugbau z avstrijske Tirolske. Tri tedne po objavi naročila je bil avstrijski ponudnik – po pojasnilu obrambnega ministrstva – »izbran kot najugodnejši ponudnik«. Po končanem revizijskem postopku je bila izbira pravnomočna novembra 2016, mesec zatem so podpisali pogodbo, realizirana je bila lani, navajajo na obrambnem ministrstvu.

Japonci delajo za nas

»Slovenska vojska ima v svojem voznem parku 91 terenskih vozil, ki imajo homologacije, ki ustrezajo definiciji ponarejene listine,« se je glasila ena od šokantnih trditev v anonimnem pisanju, ki je včeraj prispelo na več medijskih redakcij. Pisec, ki se podpisuje kot Razočarani vojak, je v daljšem pisanju opisal pot slovenskih vojakov do novih vojaških terenskih vozil toyota: 70 terencev land cruiser, model MMV survivor, je davkoplačevalce stalo 5,950.000 evrov z DDV, naročnik si je pridržal pravico, da poveča realizacijo še za 30 % – na koncu smo dobili 91 vozil.

Okoli vozil Slovenske vojske se razplamteva bitka z anonimkami in pritožbami. FOTO: Tadej Regent
Okoli vozil Slovenske vojske se razplamteva bitka z anonimkami in pritožbami. FOTO: Tadej Regent

»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije