PLAKATI IN JANŠISTI

Še kdo pleše? Golobovi ovadili Janševe, šef SDS pa: Deželo nutrij je zajela panika

Si je pa prvak Svobode in premier Robert Golob tudi sam prislužil ovadbo Rajka Geriča.
Fotografija: Golobovi so ovadili Janševe. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
Golobovi so ovadili Janševe. FOTO: Voranc Vogel

V Svobodi so zaradi plakatne akcije, v kateri je SDS uporabila grafično podobo Svobode in fotografijo predsednika stranke Roberta Goloba, pri tem pa po njihovem prepričanju manipulirala z vsebino, vložili kazensko ovadbo. Urednik na 2. programu Televizije Slovenija Rajko Gerič pa je ovadil Goloba zaradi izjav o očiščenju RTVS janšistov.

Še kdo pleše?

V SDS so namreč v preteklih dneh začeli novo kampanjo. Ob cestah je stranka postavila več plakatov z napisom Še kdo pleše? in fotografijo prvaka največje vladne stranke Gibanja Svoboda Goloba. Hkrati so na plakatih navedli spletni naslov, ki vodi do spletne strani SDS. V stranki pojasnjujejo, da želijo s kampanjo volivcem povedati, da so bile predvolilne obljube prazne, sami pa da ponujajo alternativo.

Iz največje vladne stranke Gibanje Svoboda so sporočili, da so plakatno akcijo, ki po njihovi oceni ni le moralno sporna, ampak tudi nezakonita, prijavili pristojnim organom. Prepričani so, da gre za sum kaznivih dejanj, zato so zadevo predali na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Kot so v zapisu na Facebooku med drugim poudarili v Svobodi, je SDS na plakatih uporabila grafično podobo največje vladne stranke, očitajo jim tudi »manipulativno vsebino«.

»V Gibanju Svoboda odločno zagovarjamo strpen in kulturen politični diskurz. Žal nam je, da imamo v Sloveniji politično stranko, ki na tako nizkoten način nagovarja volivce,« so zapisali. Kot so dodali, sami ne bodo sprejeli tovrstnega nivoja politične komunikacije, ki je »vsaki spodobni politični stranki v sramoto«. 

Na kazensko ovadbo se je na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju, že odzval prvak SDS Janez Janša, ki je ocenil, da v stranki očitno vlada panika: »Deželo nutrij je zajela panika«

Golob si je prislužil ovadbo

Si je pa prvak Svobode in premier Robert Golob tudi sam prislužil ovadbo. Odgovornega urednika informativnega programa na 2. programu Televizije Slovenija Rajka Geriča je namreč zmotila Golobova izjava v Odmevih v sredo, v katerih je dejal, da je šlo Gibanje Svoboda na volitve s tem, da bodo počistili z zavržnimi praksami prejšnje vlade.

Rajko Gerič. FOTO: Voranc Vogel
Rajko Gerič. FOTO: Voranc Vogel

»In če kje kdo ve, veste to vi, tudi na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) smo se zavezali vsi skupaj, da ga bomo očistili janšizma, in vem, da natančno veste, kaj to pomeni.«

image_alt
Kako resne težave ima Golob? SD o izjavi, ki je šla čez rob, Levica pravi, da se morajo resno pogovoriti

»Jaz in moji kolegi se ob takšnih izjavah predsednika vlade, ki prizna, da je z vodstvom dogovorjen o čiščenju 'janšistov in janšizma' počutim diskriminiranega in zgroženega, da nekdo s pozicije moči napoveduje čiščenje javnega zavoda na podlagi politične pripadnosti ali opredeljenosti zaposlenih,« je zapisal Gerič. Na RTVS in na omenjeno funkcijo je sicer prišel februarja letos, torej že v času vlade Roberta Goloba, a pod vodstvom nekdanjega v. d. generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha in v. d. direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanije, sicer nekdanjega direktorja Ukoma v Janševi vladi.

image_alt
»Čiščenje janšistov«: v SDS na nogah, Hojs pravi: »Res je čas, da se legalno oborožimo«

Gerič ocenjuje, da sta takšno dogovarjanje in poziv protiustavna in v nasprotju s kazenskim zakonikom, med drugim s členom o javnem spodbujanju sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter z zakonom o delovnih razmerjih. Zato je proti Golobu na Policijsko upravo Ljubljana podal ovadbo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije