RAHLJANJE UKREPOV

»​Gospodarstvo si ne more privoščiti popolnega zaprtja države v času praznikov«​

Od sobote bo dovoljeno poslovanje še nekaj dodatnih storitvenih dejavnosti.
Fotografija: FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
FOTO: Voranc Vogel

Vlada se je danes odločila, da od sobote do vključno 23. decembra sprosti izvajanje še nekaj dodatnih storitvenih dejavnosti. Nekaj izjem od prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikov velja v vseh statističnih regijah, nekaj pa le v tistih z najboljšo epidemiološko sliko. Kako bo po 23. decembru, naj bi bilo znano v prihodnjih dneh.

Po besedah Jelka Kacina imajo nekatere regije še vedno slabo stanje. Najslabše je trenutno v posavski in jugovzhodni regiji, kjer je več kot 700 primerov na 100.000 prebivalcev. Omenjeni regiji sta prevzeli tudi vodstvo na grafu 14-dnevne incidence in prehiteli pomursko regijo. Pod slovenskim povprečjem je v tem trenutku pet regij, in sicer zasavska, gorenjska, obalno-kraška, goriška in osrednjeslovenska.



Kot je na popoldanski novinarski konferenci pojasnil gospodarski minister Zdravko Počivalšek, bo od sobote v vseh statističnih regijah dovoljeno obratovanje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago, drevesnic in vrtnarij ter prodajaln s storitvami izdelave montaže, popravil in vzdrževanja. Prav tako bo omogočeno opravljanje storitev nege hišnih ljubljenčkov in individualnih, nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitev. V regijah, kjer je epidemiološka slika boljša, pa bodo poleg prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo oblačila, tekstil in obutev, pri čemer pomerjanje ni dovoljeno, lahko poslovale še knjigarne, papirnice, fotokopirnice ter prodajalne z drobno galanterijo in darilnim programom. Odprte bodo specializirane prodajalne z otroškim programom, omogočeno pa bo tudi opravljanje storitev nepremičninskega posredovanja.


»V nedeljo smo na vladi odločili, da se sprosti izvajanje nekaterih dejavnosti. Gospodarstvu bomo želimo omogočiti delovanje kljub trenutni epidemiološki situaciji, saj je to ključno za ponovni zagon. Ustvarjanje razmer, ki bodo našim podjetjem zagotovile možnosti za prihodnjo rast in razvoj, je prednostni cilj. Zadovoljen sem, da smo se danes odločili, da izjemam dodamo še nekatere storitvene dejavnosti, ki jim bo dovoljeno obratovanje od sobote dalje do vključno 23. decembra letos. Seveda ob strogem upoštevanju usmeritev in navodil ministrstva za zdravje in NIJZ,« je povedal minister. Popolnega zaprtja v času praznikov si Slovenija po ministrovih besedah ne more privoščiti. »Zavedamo se ekonomskih posledic, zato to ni ukrep, ki si ga želimo ali podpiramo. Ocenjujemo, da bi popolno zaprtje povzročilo nepopravljivo gospodarsko škodo.«

Dotaknil se je aktualne politične situacije

Počivalšek je dodal še, da bo poslanski skupini in organom stranke SMC predlagal nadaljnje sodelovanje v vladi s ciljem realizacije koalicijske pogodbe.


 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije