ISKRENO

Se bo Katarina Kresal vrnila v politiko? Tako je odgovorila

Priznava, da se to vprašanje pogosto pojavlja ter da so jo mnogokrat vabili, naj se vrne v aktivno politiko.
Fotografija: Katarina Kresal. Foto: Marko Feist FOTO: 11 Marko Feist
Odpri galerijo
Katarina Kresal. Foto: Marko Feist FOTO: 11 Marko Feist

Več kot deset let je minilo, odkar je pravnica Katarina Kresal odšla iz politike. Leta 2011 je po objavi mnenja protikorupcijske komisije odstopila z mesta ministrice za notranje zadeve.

image_alt
Katarina Kresal: Ne čutim bremena časa

image_alt
Koliko so lani zaslužili odvetniki Miro Senica, Franci Matoz in Nataša Pirc Musar

Od takrat je prejela mnogo vabil, da bi se vrnila, a vedno je ponudbe zavrnila. »Danes ne razmišljam o tem. Trenutno ne razmišljam o aktivni vrnitvi v politiko, so me pa na različne načine že vabili, a sem vedno rekla ne,« je v podkastu Moč politike, ki je bil objavljen na spletni strani Dela, dejala Kresalova. Dodala je še, da trenutno dela v mednarodnem okolju, kar ji ustreza in ji predstavlja izziv.

Kaj počne danes?

Nekdanja političarka je zdaj 46-odstotna lastnica odvetniške pisarne Senica in ustanoviteljica Evropskega centra za reševanje sporov. Z nekdanjim ministrskim kolegom Alešem Zalarjem namreč sovodi Evropski center za reševanje sporov. Odvetniška pisarna Senica je članica globalne družbe Andersen Global, ki v 174 državah po vsem svetu nudi pravno in davčno svetovanje. Gre za najhitreje rastoče svetovalno podjetje v svoji panogi na svetu. Znotraj te globalne družbe koordinira regijo Srednje in Vzhodne Evrope, je članica evropskega in svetovnega upravnega odbora in v njem tudi edina predstavnica iz Evrope.

V podkastu je spregovorila o času, ko je zapustila ministrski položaj. Dejala je, da je bila edina, ki je odstopila iz načelnih razlogov, saj je bilo to mnenje načelno in v njem sploh ni bila omenjena. »Če si šef ministrstva in nekdo podvomi o tem, kako so bili postopki vodeni, je prav, da prevzameš odgovornost.« Dodala je še, da je bila tudi edina, ki so ji odvzeli možnost, da bi to mnenje izpodbijala na sodišču. O protikorupcijski komisiji je še dejala, da to ni pravosodni organ in da izreka načelna mnenja.

O aktualnem političnem dogajanju

Komentirala je tudi aktualno politično dogajanje in dejala, da je bila vesela, ko je izvedela, da bo ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar, saj jo ocenjuje za izjemno izobraženo in razgledano pravnico, ki ve, kje so meje. »To je nakazovalo na neki drug način vodenja. Na žalost se je končalo, kot se je končalo, kar je škoda, ker to ne bi bilo potrebno. Kar se je pa dogajalo pred tem, pa je bilo zame nepojmljivo. Način, kako so ministri dajali navodila policiji, kako so kaznovali tiste, ki niso sledili navodilom.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije