MAKETA

Šarec še razmišlja, minister Leben na bolniški

Skupina je kazensko ovadila sedanjega ministra za okolje.
Fotografija: Bo minister Jure Leben zaradi makete moral oditi? FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Bo minister Jure Leben zaradi makete moral oditi? FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Premier Marjan Šarec se bo v prihodnjih dneh odzval na zadnja poročanja medijev o ministru za okolje Juretu Lebnu oziroma njegovi odgovornosti pri poslu z maketo drugega tira, so povedali v kabinetu predsednika vlade. Pričakovati je, da se bo Šarec, ki Lebnovega položaja v vladi doslej ni postavljal pod vprašaj, z ministrom še pogovoril.

Pop TV je poročal, da je policija prejela kazensko ovadbo zaradi posla z maketo drugega železniškega tira Divača–Koper. Kazensko ovadbo je skupina, ki se zavzema za alternativno rešitev za drugi tir in v kateri je tudi Jože Duhovnik, vložila proti Lebnu, nekdanjemu ministru Petru Gašperšiču ter vodstvu direkcij za ceste in infrastrukturo »kot kriminalni združbi, ki je zavajala nadrejene in slovensko javnost z lažnimi podatki o milijardnem projektu drugi tir«, je poročala televizija.

Potem ko je Leben večkrat s prstom pokazal na glavno akterko razkritih obremenilnih dopisovanj o maketi Natašo Pelko, češ da je kot takratna predstavnica za stike z javnostjo ministrstva za infrastrukturo delala na lastno pest, pa Pelkova krivdo za afero vali na Lebna, takratnega vodjo projekta in zdaj ministra za okolje.

Minister Leben je trenutno bolniško odsoten, so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor.
Marjan Šarec je pred dnevi sporočil, da zaupa presoji Mira Cerarja glede ministra Lebna. FOTO: Matej Družnik
Marjan Šarec je pred dnevi sporočil, da zaupa presoji Mira Cerarja glede ministra Lebna. FOTO: Matej Družnik

Maketo drugega tira so v Kopru postavili marca lani, da bi javnost seznanili z zahtevnostjo in nujnostjo projekta. Prejšnji teden pa so se v medijih pojavila dopisovanja tedaj odgovornih za projekt, ki namigujejo, da je bil posel z maketo dogovorjen vnaprej. Posel je že vzela pod drobnogled policija, takratni predsednik vlade Miro Cerar pa je sporočil, da bodo v SMC politično odgovornost za domnevna kazniva dejanja pri poslu ugotavljali po končani kriminalistični preiskavi.

Šarec je v nedeljo za TV Slovenija dejal, da gre »predvsem za stvar SMC iz prejšnjega mandata«. Dodal je, da za zdaj verjame presoji predsednika SMC Cerarja, ki je dejal, da ministru iz svoje stranke zaupa.

Po zadnjih poročanjih medijev pa kaže, da Šarec zbira dodatne informacije o tej zadevi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije