Šarčevi so dobro poskrbeli zase: pol milijona odpravnin

Ker vlada predčasno končuje mandat, bodo uslužbenci v kabinetih odhajajočih ministrov in ministric prejeli odpravnine, ministri pa nadomestila.
Fotografija: FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic

Najvišje odpravnine čakajo državne sekretarje v kabinetu Marjana Šarca – po več kot 10.000 evrov na glavo bo šlo za Damirja Črnčeca, Tadejo Perklič Forštner, Anjo Kopač, Igorja Mallyja, Uroša Prikla in Franca Vesela. Ti so najvišje na plačilni listi in prejemajo osnovno plačo v višini 59. plačnega razreda (najvišji plačni razred v javni upravi je 65. – 5419,54 evra), kar je 4283,14 evra bruto na mesec brez dodatkov, nadur, dnevnic in podobno. To plačo bodo prejemali, dokler se bo vlada držala na položaju (dokler ne dobimo nove vlade s polnimi pooblastili).

Čeprav lahko odločajo le o t. i. tekočih poslih. Z zakonom je določeno, da »so državni sekretarji upravičeni do nadomestila plače v višini 80 odstotkov zadnje mesečne plače, ki jo je prejel, ko je opravljal funkcijo, vendar najdlje tri mesece od prenehanja funkcije«.

Jernej Pavlič je vezan na mandat ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek. FOTO: Roman Šipić
Jernej Pavlič je vezan na mandat ministrice za infrastrukturo Alenke Bratušek. FOTO: Roman Šipić
 V mandatu Marjana Šarca je tu še več kot 60 javnih uslužbencev, ki so na dobro plačana dela na ministrstvih prišli, ker so ustrezne politične barve, ker so znanci/kolegi/prijatelji ministrov in ministric. O tem, ali so za delo, ki ga opravljajo, kompetentni, ne moremo soditi. Dejstvo pa je, da so nekateri zasedli položaje ne glede na svoje izkušnje. Vsak minister ali ministrica ima pravico, da v svoj kabinet imenuje ter zaposli pet oseb. A le za čas svojega mandata. Z odhodom ministra odletijo tudi njegovi zaposleni.

Do odpravnine so upravičeni, če so pravico o odpravnini zapisali ob sklenitvi pogodbe. »Javni uslužbenec, ki je sklenil delovno razmerje za določen čas, in sicer za čas trajanja funkcije ministra, ima v primeru prenehanja delovnega razmerja iz razlogov, ki niso na njegovi strani, pravico do odpravnine v znesku treh osnovnih plač za delovno mesto, na katero je razporejen na posameznem ministrstvu,« je jasno določilo slovenske zakonodaje. Gre za vodje kabinetov, sekretarje, podsekretarje, višje svetovalce, svetovalce, analitike, strokovne sodelavce, referente. Le na ministrstvu za notranje zadeve bo pet uslužbencev, zaposlenih za čas ministra Boštjana Poklukarja, odšlo brez dodatnega denarja na računu, saj takšne določbe nimajo v pogodbi.

FOTO: Leon Vidic
FOTO: Leon Vidic

Gre za sekretarja, podsekretarko, dva višja svetovalca in svetovalko. Domala vsi drugi pa bodo odpravnine prejeli razen v naslednjem primeru: »Če javni uslužbenec naslednji dan po preteku pogodbe o zaposlitvi za določen čas, vezane na osebno zaupanje funkcionarja, zaradi prenehanja funkcije predsednika vlade ponovno sklene pogodbo o zaposlitvi v državnem organu, ni upravičen do odpravnine«.
 

Iz medijev v politiko


V mandatu sedanje vlade se je pojavilo kar veliko novih obrazov, ki so se odločili za sodelovanje s političnimi funkcionarji. Med tistimi, ki so bili pred tem brez političnega madeža, je nekdanja novinarka Vala 202 Nika Benedik, ki je poročala pretežno o politiki ter pogajanju s sindikati. Pri Šarcu je postala njegova svetovalka z mesečno osnovno plačo nekaj manj kot 3400 evrov,
Izračuni odpravnin za zaposlene na ministrstvih za čas Šarčeve vlade. FOTO: Sn
Izračuni odpravnin za zaposlene na ministrstvih za čas Šarčeve vlade. FOTO: Sn
čaka jo trikratna odpravnina. Z iste radijske postaje se je podala v kandidaturo (neuspešno) za poslanko športna novinarka Uršula Majcen, njen glas smo poslušali predvsem pri temah o plavanju, nato pa je postala vodja kabineta ministra za javno upravo Rudija Medveda (nekdaj urednik na RTV Slovenija), pozimi lani pa jo je imenoval še za vodjo za odnose z javnostmi v svojem kabinetu. Prejela bo skoraj 9000 evrov odškodnine.


Za vodjo odnosov z javnostmi je minister za okolje Simon Zajc pooblastil še eno nekdanjo novinarko nacionalke ter Planet TV, Majo Cestnik. To delo opravlja za plačo 2473,41 evra, čaka jo odpravnina v trikratni vrednosti. Pred kratkim je minister za izobraževanje Jernej Pikalo za šefa PR-službe imenoval nekdanjega novinarja Dejana Karbo, ki je že več na delovnih mestih »pod okriljem« SD, plačni razred enak kot pri Cestnikovi, odpravnina prav tako.

Za Lucijo Mak Uhan in nekdanjo TV-novinarko Polono Križnar (obe v 47. plačnem razredu), ki sta na ministrstvo za zdravje prišli skupaj z ministrom za zdravje Alešem Šabedrom, bo odpravnina na osebo znašala prav tako več kot 8000 evrov. Po naših informacijah pa naj bi predstavnici za odnose z javnostmi čakala služba v UKC Ljubljana, se pravi, da se bosta vrnili tja, od koder sta prišli na ministrstvo.
 

Stari znanci v kabinetih


Prekaljena politična mačka Stojan Pelko in Jelko Kacin sta bila dva izmed petih, ki jih je za čas svojega mandata zaposlil minister za zunanje zadeve. Prvi je vodja kabineta z osnovno mesečno plačo 2473,41 evra, dvakratni evroposlanec pa dela pri Miru Cerarju za plačo 2675,25 evra. Cerar je povsem izkoristil možnost petih zaposlitev, najvišja odpravnina pa bo znašala 7420,35 evra. Za svetovanje pri odnosih z javnostmi pri Cerarju skrbi podmladek Stranke modernega centra (nekdaj Stranke Mira Cerarja), a prejema plačo za »le« 21. plačni razred, to Nejcu Šporinu prinese 964,94 evra.


Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je na svoj mandat vezala šest ljudi, ena oseba je med tem dobila zaposlitev za nedoločen čas na tem ministrstvu – prek javnega razpisa delovnega mesta. Trije med trenutno še zaposlenimi za določen čas (Jernej Pavlič, Nevenka Ribič, Seada Lukavačkić) bodo prejeli odpravnine v skupni višini nekaj manj kot 18.000 evrov. Tudi ministrica bo ob odhodu imela pravico do nadomestila 80 odstotkov zadnje plače za največ šest mesecev, a so nam z ministrstva sporočili, da Bratuškova ne namerava zaprositi za nadomestilo.
 

Ministri med poslance?


Predsednik vlade je v 65. plačnem razredu. »Predsednik vlade je na podlagi zakona o poslancih (37. in 38. člen) ob izpolnjenih pogojih upravičen do nadomestila ob prenehanju mandata v višini 80 odstotkov zadnje plače, ki jo je funkcionar prejemal, ko je opravljal funkcijo, vendar najdlje šest mesecev.« Enako velja za ministre in ministrice. Povprečno se njihove plače gibljejo okoli 4000 evrov, če bi jih na primer deset od 16 zaprosilo za nadomestilo, bi to zneslo okoli 120.000 evrov.

Nekatere zaposlitev čaka (je v mirovanju za čas njihovega mandata), drugi na naše vprašanje, kaj sledi, še niso imeli odgovora. Jasno pa je, da se lahko v poslanske klopi nazaj usedejo Marjan Šarec, Miro Cerar, Zdravko Počivalšek in Peter Jožef Česnik.


Spomnimo, vlada v odhajanju je levosredinska, socialno naravnana vlada, ki izpostavlja skrb za sočloveka in najbolj ranljive skupine, kot so denimo starostniki in otroci. To usmerjenost bi lahko po koncu vladanja spremenili v prakso, če bi se odpovedali odpravninam ter nadomestilom. Za približno pol milijona evrov, kolikor bo lahko šlo davkoplačevalskega denarja v žepe nekdanjih ministrov, sekretarjev in svetovalcev, bi denimo lahko plačali sanacijo onesnažene zemlje s cinkom in kadmijem pri vrtcih Mavrica in Zarja v Celju. Celotna sanacija je bila namreč ocenjena na 590.000 evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije