MOTORIKA JE OSNOVA

S športom do boljšega učnega uspeha

Od leta 1970 v Črnomlju deluje OŠ Milke Šobar - Nataše za otroke s posebnimi potrebami. Pripravili so državno prvenstvo v badmintonu in mednarodni turnir.
Fotografija: Pred začetkom turnirja so pripravili bogat kulturni program.
Odpri galerijo
Pred začetkom turnirja so pripravili bogat kulturni program.

»Tekmovanja so velik dogodek za naše učence. Prek športa se lahko pokažejo, da so uspešni. Če bi bili v klasični osnovni šoli, bi bili med zadnjimi, tu so med sebi primerljivimi, zato lahko osvajajo medalje,« nam pove Vlasta Lah, specialna pedagoginja, zdaj tudi logopedinja v Črnomlju na Osnovni šoli Milke Šobar - Nataše. Obiskujejo jo učenci s posebnimi potrebami – otroci z lažjimi, zmernimi in težjimi motnjami v duševnem in gibalnem razvoju z območja Bele krajine.

Organizirali so državno prvenstvo v badmintonu za osnovne šole s prilagojenim programom. Učenci so pripravili kratek kulturni program, v. d. ravnatelja Matjaž Barič pa je vsem tekmovalcem namenil nekaj besed in uradno odprl tekmovanje. Državnega prvenstva se je udeležilo 20 tekmovalcev iz OŠ Milke Šobar - Nataše, OŠ Dragotina Ketteja Novo mesto, CVIU Velenje, CUEV Strunjan, OŠ Brinje Grosuplje in OŠ Brežice. Hkrati je potekalo tudi mednarodno tekmovanje, ki so se ga udeležile Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar Varaždin, Centar za odgoj i obrazovanje djece i mladeži Karlovac, JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla in gostitelji, OŠ Milke Šobar - Nataše.

Vračajo jim srčnost

Motoriki posvečajo veliko pozornosti. FOTOgrafije: Drago Perko
Motoriki posvečajo veliko pozornosti. FOTOgrafije: Drago Perko
»Športu na šoli namenjamo precej pozornosti. Motorika je osnova za vse druge, tudi mentalne kognitivne funkcije,« Lahova poudari, zakaj ima šport med njihovimi dijaki tak pomen, število dijakov je v zadnjih petnajstih letih zraslo z manj kot 30 na 80. »Število učencev raste, ogromno pa je še vedno takih, ki bi bili primerni za naš program, a ostanejo v osnovni šoli. Po eni strani k temu stremijo tudi starši, saj je naša šola oz. njeno obiskovanje še vedno stigmatizirano. Po drugi strani rodnost pada, zato si šole želijo tudi s temi učenci pomagati pri popolnitvi oddelkov. Pogosto se zgodi, da takega učenca ohranijo v klasični osnovni šoli do višjih razredov, ko po seriji stalnih neuspehov postane vedenjsko problematičen, pa pride k nam. A bi bilo bolje, da bi prišel že prej,« nadaljuje Lahova. »Staršem, ki imajo takega otroka, bi položila na srce, naj se ne ozirajo na to, kaj bodo rekli sosedje in okolje. Naj mislijo na otroka in na to, kaj je dobro zanj. Pri nas bo zadovoljen, nasmejan in uspešen. Tudi zato, ker imamo prilagojene programe. Predmeti so tako rekoč isti kot v osnovni šoli, je pa obseg malce manjši, snov se jemlje bolj počasi.«

Otroci so radi uspešni.
Otroci so radi uspešni.
OŠ Milke Šobar - Nataše je med enajstimi nagrajenci Republike Slovenije na področju šolstva. Nagrado so prejeli za izjemno delo z otroki s posebnimi potrebami, izvajajo tudi mobilno službo, logopedske obravnave in svetovalnico. »Kot mlad sem se odločil, da bom delal z otroki s posebnimi potrebami. Zaradi narave otrok smo morda učitelji v naši in podobnih šolah še malce bolj srčni, otroci pa nam to vračajo. Zavedam se, da v šoli ni optimalnih razmer, nimamo dvigala za invalide niti sanitarij zanje, a verjamem, da se tudi to reši,« pove Barič, ki vmes pozorno spremlja, kaj se dogaja na igrišču. Vesel je vsake točke, poteze. »Vsi imamo radi napredek. Po srcu sem športnik, vsi smo radi prvi. Ko pa pri otroku s posebnimi potrebami vidiš napredek, je to nekaj posebnega.«

Mladi mojster za slaščice

Pri pripravi turnirja so pomagali tudi črnomaljski gimnazijci.
Pri pripravi turnirja so pomagali tudi črnomaljski gimnazijci.
Pri organizaciji tovrstnih turnirjev pride prav vsak par rok. Tokrat je bil Barič še bolj vesel, ker je v Črnomelj prišel njihov nekdanji učenec Tim, ki prihaja iz romske skupnosti. Zdaj se šola na Grm Novo mesto – Center Biotehnike in turizma, kjer obiskuje skrajšan program Pomočnik v biotehniki in oskrbi. »V šoli v Črnomlju mi je bilo lepo, rad se vračam, pet let sem bil tu. Danes sem v Novem mestu, kjer bi rad končal šolanje in odprl svoj lokal,« napove Tim, Barič pa ga pohvali, da je že zdaj pri 15 letih pravi mojster za slaščice. »Smo pa vsi mi taki, da radi lepimo etikete. Rome pri nas obravnavamo kot Nerome. Predvsem pa jim poskušamo prek vseh projektov, ki jih izvajamo v šoli, pokazati, da obstaja svet zunaj romskega naselja, proč od drog, alkohola in orožja,« pojasni Barič, ki si za uspeh šteje, da mu je letos spomladi uspelo prepričati romsko družino, da dovoli otroku odhod na Poljsko.

Iz Slovenije in tujine
Iz Slovenije in tujine
Barič z učenci, tudi iz romskih družin, vsako leto smuča na Krvavcu, otrokom na šoli nudijo tudi sodelovanje na mednarodnih športnih tekmovanjih. Tako so bili letos že v Mostarju in Tuzli. Vmes se je končal turnir v Črnomlju, zmagal je David Erdić, srebro je osvojil Niko Kadrievski (oba CUEV Strunjan), bron pa Tadej Dular (OŠ Dragotina Ketteja). Ekipno so bili najboljši CUEV Strunjan, na 2. mesto so se uvrstili CVIU Velenje, na 3. pa OŠ Dragottina Ketteja Novo mesto. Nagrade je tekmovalcem podelila Loti Čufer, ki je bila bronasta na letošnjem svetovnem prvenstvu v džudžicu v Abu Dabiju.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije