7.300 RISOV

Rise bodo naselili tudi na Gorenjskem

Objavljeno 21. januar 2020 13.44 | Posodobljeno 21. januar 2020 13.44 | Piše: Janez Petkovšek

Gozdne kamere so posnele mladiča, ki se gosti z uplenjeno srno, gre za prvi naraščaj Goruja in Teje.

Teja in mladič, za zdaj mu rečejo Gorujček. FOTO: ZGS
Projekt za zaščito slovenske populacije risa, ki se je v sodelovanju s Hrvaško, Italijo, Romunijo in Slovaško začel 1. julija 2017, je končno prinesel prvi vidni rezultat. Slovenska risinja Teja je namreč poskrbela za naraščaj po lanski poletni romanci z romunskim risom Gorujem – to je zunaj običajne paritvene sezone. Na eni od kamer so konec lanskega leta opazili enega mladiča. Ali bo preživel zimo, bomo še videli, kot kažejo gozdne kamere, pa se z mamo že navaja na pravo hrano, saj je poskusil meso pokončane srne. Imena še nima, trenutno pa mu pravijo kar Gorujček.

Kot je razvidno iz poročila o monitoringu risa v Sloveniji v lanskem in predlanskem letu, so s 191 kamerami (tako imenovane fotopasti) na 161 lokacijah posneli kar 165 posnetkov risa v 14 loviščih. Z analizo fotografij in videov so dobili precej jasno sliko o pojavljanju različnih risov, po značilnih pikastih vzorcih po kožuhu pa so tudi ugotovili, da se na območju jugozahodne Slovenije (od Starega trga ob Kolpi vse do Cerknice in Postojne) stalno giblje vsaj 19 odraslih živali. Večina živi v Beli krajini, na Kočevskem in delu južne Notranjske, severneje pa jih kamere niso zabeležile. Žal jih večina (še) nima telemetrične ovratnice, tako da ne morejo natančno reči, koliko je samcev oziroma samic. Bilo naj bi tudi pet mladičev, a je eden od njih tik ob koncu minulega leta končal pod kolesi vozila med počivališčem Studenec in Razdrtim.

Nova pošiljka

Ker populacija torej ni številna, bi bilo dobro, če bi iz Romunije in Slovaške že do aprila dobili nove rise. Kot pravi koordinator projekta Life Lynx Rok Černe, nameravajo januarja in februarja na Slovaškem in v Romuniji aktivirati približno 15 posebnih pasti, ki so jih postavili že jeseni. Upajo, da bodo ujeli vsaj pet ali šest odraslih risov. Glede na to, da je pri nas predvidena naselitev 10 primerkov, na Hrvaškem pa štirih, bi večino ujetih znova spustili pri nas. Ker pa bo projekt trajal le do leta 2024, bi morali pri nas vsako leto v naravo spustiti vsaj po dva, pri južnih sosedih pa po enega.

Poleg naselitve novih nameravajo nosilci projekta Life Lynx v Sloveniji marsikje spremeniti lokacije fotopasti. Ker se niso obnesle, bodo kamere z nizko osvetlitvijo zamenjali s tistimi z večjo in tako dobili jasnejše posnetke. Še naprej bodo uporabljali tudi lovilce dlak.

Na Hrvaškem naj bi bilo risov okoli 40, ker pa ne poznajo meja, se marsikateri sprehaja tako po Sloveniji kot Hrvaški. Hrvaško-romunski priseljenec Doru je namreč po izpustitvi v Risnjaku večkrat zataval k nam in se je ustalil na območju Javornikov.
Prek telemetričnih ovratnic bodo spremljali premike Doruja, Goruja, Teje in Bojana (zadnjega so označili že pred začetkom projekta Life Lynx) in vse na novo ujete, pripravljajo pa se tudi na začetek doseljevanja risov na izbrana območja na Gorenjskem. Prve naj bi naselili prihodnje leto.

Risi v Evropi
Nordijska populacija risov šteje 2500 primerkov, baltiška 2000, karpatska 2200, dinarska 200, alpska 150, bohemijsko-bavarska in jurska po 100, balkanska 50, vogeška ali francoska je neznana, pirenejska pa je domnevno že izumrla.

Kratka paritev
Paritvena sezona evrazijskih risov je praviloma med februarjem in aprilom. Takrat je samica plodna le nekaj dni in se pari le z enim samcem. Samci, ki na dan zmorejo prehoditi do 45 kilometrov, pa lahko v eni sezoni poiščejo več samic; skupaj ostaneta nekaj dni, se večkrat parita, nato se razideta. Samice običajno maja skotijo od enega do pet mladičev, težki so le okoli 300 gramov in so najprej skriti v brlogu v votlem drevesu ali skalni razpoki. Pozneje spremljajo samico na lovskih pohodih in se učijo loviti. Z njo so do 10 mesecev, zapustijo pa jo, ko so težki od 9 do 14 kg. V naravi lahko evrazijski risi živijo tudi 17 let, a jih skoraj polovica pogine že v prvih letih življenja.
Deli s prijatelji