RIMSKI DAN

Rimljani so radi metali kocke

Na Zaplani spoznavali življenje v rimskih časih na naših tleh. Predstavili so modo, kulinariko, rokodelstvo, vojaške tehnike.
Fotografija: Rimljani so uporabljali katapult. Fotografije: Primož Hieng
Odpri galerijo
Rimljani so uporabljali katapult. Fotografije: Primož Hieng

VRHNIKA –  Zaplana za Rimski dan ni bila izbrana po naključju, saj so očitno že stari Rimljani kaj kmalu spoznali lepoto pokrajine, bogastvo gozdov in druge naravne danosti. Na planoti je namreč ohranjen del skoraj 2000 let starega obzidja. Domačini mu pravijo Ajdovski zid. Zakaj? Ajdi so nam zapustili nenavadne velike gradnje. Zid na Zaplani je danes večinoma pokrit z zemljo. Viden je kot več kilometrov dolg in meter do dva visok nasip.
ni podpisa
ni podpisa

Arheologi so odkrili, da je del poznorimske utrjene linije, ki je bila zgrajena v drugi polovici 3. stoletja, delovala pa je do začetka 5. stoletja. Ščitila je osrčje rimskega imperija pred sovražniki z vzhoda. Antični pisci so za to obrambno linijo uporabljali izraz claustra Alpium Iuliarum. Claustra pomeni zapore, Alpium Iuliarum pa Julijskih Alp. Torej zapore Julijskih Alp ali kar alpske zapore. Do danes so jih arheologi odkrili skupno več kot 30 km, kar tretjina pa se jih vije po pobočjih nad Vrhniko, med drugim na Zaplani. Na tem območju, ki meri 6700 metrov, je bilo vsaj 35 obrambnih stolpov.
Imeli so vrsto okrasnih predmetov.
Imeli so vrsto okrasnih predmetov.

Kaj je Claustra Alpium Iuliarum? »To je poznorimski notranji obrambni sistem, sestavljen iz več odsekov kamnitih zidov, stolpov, trdnjav in utrdb, ki je varoval prehode do osrčja rimskega imperija,« pravijo poznavalci. »Arheološke ostaline sistema potekajo v presledkih od Reke na Hrvaškem do Posočja v Sloveniji, postavitev zapor pa kaže na namensko izrabo naravnih danosti razgibanega terena. Claustra je izjemen primer povezovanja arhitekture z naravnim okoljem, njeno doživljanje pa se tesno povezuje z doživljanjem narave. To je verjetno največji arhitekturni podvig iz rimske dobe na ozemlju današnje Slovenije in hkrati eden največjih arheoloških spomenikov na slovenskih tleh.«
Jan Cotič odkriva skrivnosti družabnih iger.
Jan Cotič odkriva skrivnosti družabnih iger.

V poznorimskem obdobju so bili vse pogostejši državljanske vojne in vdori tujih ljudstev na rimsko ozemlje, boji pa so potekali vedno bliže antični Italiji in srcu imperija, Rimu. Zato je rimska vojska po ukazu antičnih strategov in vojaških vrhov v kritičnih časih druge polovice 3. stoletja začela graditi zaporno linijo. Kljub hribovitosti in razgibanosti terena je omogočalo najlažji prehod na Apeninski polotok. Poglavitna naloga zapornega sistema je bilo torej nadzorovati in varovati vse predele, ki jih je bilo mogoče razmeroma enostavno prečkati, kot so prelazi, naravni prehodi in ceste.
Rimljani so uporabljali katapult. Fotografije: Primož Hieng
Rimljani so uporabljali katapult. Fotografije: Primož Hieng

Ob Rimskem dnevu na Zaplani so minulo nedeljo najprej slovesno odprli novo pohodniško pot ob rimskem zidu. V spremstvu rimskih legionarjev so se pohodniki najprej zbrali pri gostilni Mesec, nato pa so se odpravili po sledeh največje in najmogočnejše rimske gradnje na slovenskih tleh, obrambnega zidu Claustra Alpium Iuliarum iz 3. stoletja. S strokovnim vodstvom sodelavcev Narodnega muzeja Slovenije so odkrivali zanimivosti iz časov, ko so na Vrhniki gospodovali Rimljani, z naravovarstveniki pa skupaj občudovali pestrost zaplanskega rastlinstva, živalstva in zakraselega sveta.


V tem času je bilo zanimivo tudi na posestvu Mesečevih, kjer so odstopili prostor članom Kulturnega društva Vespesjan, ki si je izbralo ime po devetem rimskem cesarju Titu Flaviju Vespazijanu; vladal je med letoma 69 in 79 našega štetja. »V društvu smo svoje moči združili ljubitelji antičnega Rima,« so povedali. »S ponazoritvijo življenja v Rimskem imperiju širimo vedenje o naši preteklosti in prispevamo k bogatenju kulturnega življenja v svojem ožjem in širšem okolju. Na Zaplani smo tako predstavili, kakšne predmete so uporabljali ter kako so se oblačili in si urejali lase. Seveda so znali poskrbeti za svojo lepoto, pokazati pa znamo tudi igre, s katerimi so si nekoč krajšali čas.«


Kot kaže, so stari Rimljani naravnost oboževali razne družabne igre, že dlje pa jih zelo zavzeto raziskujeta Tina Škrokov in Jan Cotič. »Rimljani so poznali najrazličnejše družabne igre, prav tako so že imeli igralne kocke in jih tudi s pridom uporabljali,« je povedal Cotič. »Arheologi so, kjer so bile rimske ostaline, med najdbami zagotovo odkrili tudi te. Radi so se torej zabavali in metali kocke ter premikali svoje junake po raznih igrah, ki še danes spominjajo na nekdanje čase.«


Ko so se pohodniki vrnili na izhodišče pri gostilni Mesec, je zadišalo še po rimski kuhinji. Okusne jedi so skuhali v cateringu Bardo iz Ljubljane, postregli pa so zelje olus s kumino in koriandrom, pečeno korenje, ječmenov puls s slanino in bobom, sardelino patino da aqua, marinirano v oljčnem olju in rdečem vinu z začimbami, marinirana piščančja bedra dormouse, svinjski frikase z marelicami, juho lenticulum s čičeriko, lečo in koriandrom, čičerikin in ribji namaz ter namaz moretum s skuto in sredozemskimi začimbami. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije