AVIARNA INFLUENCA

Razkrivamo: rečni galebi, najdeni na Ptujskem jezeru, so bili kužni

Na te znake bodite pozorni. Če jih zaznate, takoj obvestite veterinarja.
Fotografija: Ptujsko jezero (arhivska fotografija). FOTO: Tadej Regent, Delo
Odpri galerijo
Ptujsko jezero (arhivska fotografija). FOTO: Tadej Regent, Delo

Pri treh poginjenih rečnih galebih na Ptujskem jezeru je bila ponovno potrjena visoko patogena aviarna influenca (HPAI) podtipa H5N1, so sporočili z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). To pomeni, da se je bolezen spet pojavila po slabih dveh mesecih.

UVHVVR rejce perutnine in ptic v ujetništvu poziva, da v primeru, ko opazijo katerega od naslednjih znakov, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja:

  • zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 %,
  • padec nesnosti za več kot 5 %, ki traja že več kot dva dni,
  • povišan dnevni pogin za več kot 3x od pričakovanega,
  • pojav kliničnih znakov (ravnodušnost, nasršenost perja, zmanjšano oziroma neobičajno oglašanje, kihanje, kašljanje, izcedek iz nosnic, otekline podkožja, tekoči in zeleno ali belo obarvani iztrebki; lahko se pojavijo tudi živčne motnje (tresenje in zavijanje glave in vratu, krči, nekoordinirano gibanje, živali težko stojijo, so neaktivne, imajo spuščene peruti) ali posmrtnih sprememb, ki kažejo na aviarno influenco.

Za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino ostajajo v veljavi priporočila za celotno Slovenijo, ki jih je sprejelo Državno središče za nadzor bolezni.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije