Takšne plače ima ekipa Janeza Janše

Če izvzamemo Zdravka Počivalška in Aleksandro Pivec, ki sta edina med ministri zaposlena ves mesec (ministra sta bila že v predhodni vladi), je rekorderka po plači za marec med novimi ministri Lilijana Kozlovič. 
Fotografija: Ministri in ministrice aktualne vlade, ki jo vodi Janez Janša. FOTO: Uroš Hočevar, Delo
Odpri galerijo
Ministri in ministrice aktualne vlade, ki jo vodi Janez Janša. FOTO: Uroš Hočevar, Delo

»Ministri niso prejeli nobenega dodatnega izplačila.« Tako na naše vprašanje, ali je bil ministrom in ministricam vlade izdan kakšen sklep o povečanem obsegu dela ali izplačan kakšen dodatek, nagrada ali kar koli drugega, kar ni všteto v izhodiščno plačo in ni delovna doba, odgovarjajo iz vladnega urada za komuniciranje. Dodali so še: »Prav tako poudarjamo, da je plačilo iz naslova delovne uspešnosti povečanega obsega dela mogoče le za javne uslužbence, kar funkcionarji (minister in državni sekretarji) niso.«

Ministri so uvrščeni v 64. plačni razred. To je ob nastopu mandata precej razburkalo javnost, saj je nova ekipa Janeza Janše uvrščena v višje plačne razrede kot v prejšnji vladi, kar zakonodaja sicer omogoča. Osnovna bruto plača za omenjeni ministrski plačni razred znaša 5.211,10 evra. A ministri se bodo morali zadovoljiti z manj. Zakon o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije covida-19 in omilitev njenih posledic za državljane ter gospodarstvo v 69. členu prinaša 30-odstotno znižanje osnovnih plač.

Še pred znižanjem

Kakšne plače so prejeli ministri in ministrice za prvi, nepolni mesec dela (izjema sta le Aleksandra Pivec in Zdravko Počivalšek, ki sta bila ministra že v prejšnji vladi)? Vsa ministrstva smo prosili za podatke o izplačilih za marec, spodaj pa navajamo zbrano. Vsi podatki so bruto zneski.

Bruto izplačila za marec. FOTO: A. L.
Bruto izplačila za marec. FOTO: A. L.

Opombe: Aleksandra Pivec in Zdravko Počivalšek sta oba ministra še iz časa prejšnje vlade, zato sta plačo prejela za ves marec. 
*Gre za osnovno bruto plačo, saj drugega nismo prejeli.

Iz zgornje tabele je razvidno, da je najvišjo bruto plačo med ministri, zaposlenimi za manj kot mesec, prejela ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič (3.435 evrov), najnižjo pa minister za okolje in prostor Andrej Vizjak (2.611 evrov), ki pa je zaposlen pet dni manj kot povprečni minister. Če primerjamo s primerljivimi, je najnižja plača pripadla ministru za obrambo Mateju Toninu (2.950 evrov).

Kaj pa predsednik vlade?

Predsedniku vlade glede na plačni razred pripada 5.419,54 evra bruto plače (osnova). Janša je zaposlen od 3. marca letos, zato je njegova bruto osnovna plača znašala 5.173,17 evra.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije