NOVOST

Razgradljiva sveča iz narave

Na trg prihaja novost, ki bi nas lahko rešila kupa odpadne plastike. Podjetje Vertigo Bird je sodelovalo z župniki in okoljevarstveniki.
Fotografija: Sveča je narejena iz naravnih materialov, ki rastejo v Sloveniji, in je popolnoma razgradljiva. FOTO: Inaya
Odpri galerijo
Sveča je narejena iz naravnih materialov, ki rastejo v Sloveniji, in je popolnoma razgradljiva. FOTO: Inaya

LJUBLJANA – Predvidoma v aprilu na trg prihaja novost, ki bi nas lahko v prihodnje reševala pred kupi plastike, ki dušijo našo čudovito naravo. Podjetje Vertigo Bird, ki se od leta 2010 ukvarja s svetlobo in svetili ter skrbi za razvoj brezčasnih dizajnov, saj sodeluje tako s slovenskimi kot tujimi oblikovalci in arhitekti, je namreč zagrizlo v kislo jabolko plastičnih odpadkov nagrobnih sveč. Kot poudarjajo v podjetju, je problematika vse bolj pereča, saj smo tako rekoč rekorderji po prižiganju nagrobnih sveč – po podatkih iz leta 2016 vsak Slovenec na leto prižge osem sveč, kar pomeni 15 milijonov na leto – in to kljub uredbi za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami, ki smo jo kot edina evropska država sprejeli leta 2008.

Ker je prižiganje sveč, posebno ob prvem novembru, tradicionalno in ima velik pomen, so se lotili prav posebnega podviga. Po nekaj letih analiz in poglobljenega dela so razvili projekt EverGreen, ekološke biorazgradljive kompostne sveče, katerih ostanek zavržemo v zabojnik z bio odpadki.

»Evergreen sveča je narejena iz naravnega voska, katerega biorazgradljivost je potrdil tudi nacionalni Kemijski inštitut v Ljubljani, pa tudi gori dlje kot parafinski vosek, ki temelji na derivatu nafte,« pojasnjuje lastnik podjetja Silvo Kačar. Razgradljivo je namreč prav vse, kar sestavlja svečo. Tako je podstavek narejen iz sladkornega trsa, narejen pa je tako, da se odpadni vosek zbira v njegovem dnu, voda v primeru dežja pa odeta ob njegovem robu, kar pomeni, da vosek izgori do konca. »Ohišje smo
Lastnik podjetja Vertigo Bird Silvo Kačar FOTO: Roman Šipić
Lastnik podjetja Vertigo Bird Silvo Kačar FOTO: Roman Šipić
izdelali iz furnirja lesa slovenskih gozdov. Tanek furnir je osnova za naravno svetlobo, ker je oljen, prepušča toplo svetlobo in omogoča, da material v različnih vremenskih razmerah ostane nespremenjen,« navaja Kačar in dodaja, da je to njihov prispevek k predelavi slovenskega lesa. »To se mi zdi dodana vrednost, ko vidimo, kako nam drevesa podirajo žled, lubadar in vetrolom. Kot smo dejali, ne prodajajmo hlodov v tujino, temveč iz lesa nekaj ustvarimo. To nam je vsaj malo uspelo,« pravi sogovornik.

Ceno bo oblikoval trg

Projekta so se lotili zelo resno, zato so k sodelovanju poleg kemijskega inštituta pritegnili tudi Roka Kuharja, predavatelja na akademiji za oblikovanje, smer industrijsko oblikovanje, in fakulteto za tehnologijo polimerov v Slovenj Gradcu. Sodelovali so tako z župniki kot okoljevarstveniki. »EverGreen je rezultat dolgotrajnega dela in za izognitev kopiranju izdelka tudi primerno patentiran,« pravi sogovornik in dodaja, da sta pomemben del popolnoma razgradljive sveče tudi dva gumba, ki omogočata snetje senčnika in prižiganje sveč brez nerodnega obračanja in potiskanja vžigalice ali vžigalnika v ozko odprtino.
Lahko upamo, da bodo kupi odpadnih plastičnih sveč kmalu le še preteklost? FOTO: Blažž Samec
Lahko upamo, da bodo kupi odpadnih plastičnih sveč kmalu le še preteklost? FOTO: Blažž Samec
Cena izdelka še ni povsem določena, bo pa zagotovo malo višja, kot je cena plastične sveče, a tudi ta se lahko v prihodnosti, odvisno od povpraševanja in tudi od cene surovin, spremeni. Ekološki proizvajalci surovin so za zdaj še v manjšini in oblikujejo cenovno politiko, pojasnjuje Kačar in dodaja, da ko bo nastopila večja konkurenca, »bomo lahko ponujali sveče po podobni ceni, kot jo danes odštejemo za plastično svečo«. Bo plastična sveča kmalu le še slab spomin? 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije