PISMO PREDSEDNIKA

Razburjen Pahor okaral italijanskega predsednika

Slovensko javnost je razburil govor Antonia Tajanija.
Fotografija: Borut Pahor. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Borut Pahor. FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – V Sloveniji se je zvrstilo več negativnih odzivov na izjave na nedeljski slovesnosti v Bazovici pri Trstu ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in eksodus Italijanov iz Istre, z Reke in iz Dalmacije. Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je namreč izjavil, da je tiste, ki zanikajo pojav fojb in eksodusa, premagala zgodovina in da je tisti, kdor zanika ta pojav, sostorilec tistega, kar se je zgodilo. Ob tem je dodal, da »naj živi Trst, naj živi italijanska Istra, naj živi italijanska Dalmacija«.

Predsednik republike Borut Pahor je zaradi govora, ki je razburil Slovence in Hrvate, italijanskemu predsedniku Sergiu Mattarelli napisal pismo, v katerim je izrazil zaskrbljenost »v zvezi z nesprejemljivimi izjavami visokih predstavnikov Italijanske republike ob dnevu spomina na žrtve fojb, ki želijo ustvariti vtis, da je šlo pri fojbah za etnično čiščenje«.

Predsednik Evropskega parlamenta potvarja zgodovinska dejstva

Ravnanje Tajanija je obsodil tudi evropski poslanec Franc Bogovič. »Odločno obsojam vsakršne vzklike o italijanski Istri in Dalmaciji izjave predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija, ki potvarja zgodovinska dejstva in po nepotrebnem kali dobre odnose med državama ter ljudmi, ki se še dobro spominjajo grozot italijanskega fašizma. So popolnoma neprimerne za predsednika Evropskega parlamenta in pričakujem njegovo javno opravičilo,« je med drugim zapisal v sporočilu za javnost.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije