SOOČENJE

Prvič po več mesecih Janša in Golob iz oči v oči

Pred nedeljskim referendumskim trojčkom sta se soočila predsednik vlade in prvak opozicijske stranke SDS.
Fotografija: Golob in Janša. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters
Odpri galerijo
Golob in Janša. FOTO: Borut Zivulovic, Reuters

Prvič po aprilskih parlamentarnih volitvah sta se v studiu Pop TV pred nedeljskimi tremi referendumi soočila predsednik vlade Robert Golob in predsednik opozicijske stranke SDS Janez Janša.

Na nedeljskem referendumskem trojčku bodo volivci odločali o zakonu o RTV Slovenija, zakonu o vladi in zakonu o dolgotrajni oskrbi. Anketa, ki jo je za časnik Delo opravil inštitut Mediana, kaže, da je dobra petina vprašanih glede referendumskih vprašanj še neopredeljena. »Najpomembnejše je, da se ljudje udeležijo referenduma. Ta glas mora biti jasen z vidika ljudske volje. Več namenov je, a najbolj očiten je to, kar opazujemo v zadnjih mesecih na RTV. Pomagati moramo RTV, da se osvobodi te more, v kateri živi,« pravi Golob. Želijo si, da RTV deluje v javnem interesu in ne političnem. Janša je dejal, da je najpomembnejši zakon o dolgotrajni oskrbi. »To je novela zakona, v kateri piše, da se letnice zamenjajo. Prelaga se uveljavljanje zakona, ki smo ga čakali desetletja in ki omogoča starejšim in bolnim dodatno oskrbo.« Kar zadeva RTV, meni, da je bil zakon dober, dokler so bili predsedniki sveta in člani predstavniki SD, zdaj ko je sestava drugačna, pa da ta zakon ni več dober. Golob pravi, da je vsakomur jasno, da je RTV trenutno strankarsko glasilo. Glede oskrbe pa je dejal, da stroka govori, da je zakon o dolgotrajni oskrbi neizvedljiv in da bodo ob tem zakonu ostali oskrbovanci ostali brez pravic. Janša je njegove besede označil za čisto laž.

Janšo pošilja v pokoj

»Verjamem, da je nastopil v Sloveniji čas za menjavo generacij. Anže Logar je uvedel v javni diskurz vrednote, ki jih tudi mi poudarjamo. Tisti, ki ne bomo zmogli testa volivcev, se lahko poslovimo,« je dejal Golob, ko so ga vprašali, zakaj je Janšo 'poslal v pokoj'. »Pred nami so referendum in odločalo bo ljudstvo. Obstaja resnica in obstaja laž. Za človeštvo je bistveno manj škodljivo, če je povedana resnica kot pa laž, ki je ovita v celofan,« je dejal Janša in dodal, da je zakon o dolgotrajni oskrbi tipični primer zavajanja javnosti. »Stroka ni ena oseba. Stroka je pisala ta zakon. Ko smo ga pisali je bilo več različic, ki niso prišle do parlamenta. Niste se sestali s stroko, da bi spisali dopolnitve, ampak predlagate dopolnitev.«

Golob je dejal, da so vložili julija novelo in napovedali, da bodo septembra vložili novo novelo in da morajo zdaj zaradi tega referenduma čakati do decembra. Golob je še dejal, da z referendumom o vladi gre za čisto nagajanje vladi in da zato ne morejo izvajati določenih načrtov. »Tu ne gre za nobena ministrstva, ampak za Alenko Bratušek, Marjana Šarca in Luko Mesca. S tem, ko se povečuje birokracija, se jemlje denar davkoplačevalcem,« je dejal Janša. Golob mu je odvrnil, da so to tri ministrstva za prihodnost.

Novela o RTV

Trije dodatni resorji so dodatna birokracija, dodatne težave za vodenje in ministrstvo za podnebje pa niso samo sončne elektrarne. Janša se je obregnil še ob ministrstvo za solidarnost in dejal, da se mora solidarnost izvajati na vseh ministrstvih in področjih. »Ali bomo ustanovili ministrstvo za poštenje?« Pravi, da gre pri tem le za mešanje megle. Golob pa pravi, da kar se RTV tiče, ne želijo, da katera koli stranka prevzame večino.

Janša je mnenja, da je glavna težava, da se ukinja nadzorni organ in da bodo v njem člani, ki jih imenujejo organizacije, ki so všečne vladi. »Politika bo prek tega organa, ki ga ta novela uvaja, prišla na polno na vrata, kjer je zdaj ni.« »Kako bi lahko politika bolj kot zdaj vplivala na RTV?« pa se je Golob obregnil ob slabo poslovanje RTV in slabo gledanost.

»Že na volitvah sem povedal, da bomo osvobodili RTV. In zdaj pride nekdo, ki je bil poražen in reče, da tega ne bo dovolil,« je dejal Golob, Janša pa mu je oporekal, da se je zakon sprejemalo brez razprave, kot da gre za neke izredne razmere.

Kakšna bo vaša poteza, če ne boste uspeli na referendumu, je Janšo vprašala voditeljica, a odgovori ni dobila. »Ti trije referendumi, ki so pred nami so vse pomembne teme, a to ni naš ključni problem v naslednjem letu. Če bo novela zakona o dolgotrajni oskrbi, se vprašajmo, kaj bo vlada naredila čez eno leto.«

Golob je dejal, da predlagatelj ni vlada, temveč SDS. »Če bo rezultat proti, bomo morali najti druge rešitve.« Dejal je še, da to niso volitve o vladi, ker so te na štiri leta ne pa na vsakih nekaj mesecev. Golob je povedal, da bi odstopil, če bi referendum predlagali sami in nanj vezali zaupnico.

Koalicijske stranke pozivajo h glasovanju trikrat za. Če bi stran nasprotnikov zakonov slučajno zmagala, predsednik vlade pravi, da posledic vlada ne bo občutila, bodo pa te katastrofalne za ljudi – zlasti starejše in za medijski prostor. Opozicijski SDS poziva h glasu proti noveli zakona o RTVS in proti spremembam zakonov o dolgotrajni oskrbi in o vladi. Dodali so, da gre za trikratni glas proti siromašenju Slovenije.

image_alt
Biserka Marolt Meden: Ni res, da bi v domovih po novem morali plačati samo nastanitev in hrano

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije