PRETRESENI

Prizor, kakršnega v DZ še ni bilo: poslanci so jo hitro popihali

Ravno se je dobro začela razprava o protikoronskem paketu zakonov, ko se je začelo tresti.
Fotografija: Trenutek potresa v DZ. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Trenutek potresa v DZ. FOTO: Zaslonski posnetek

Ura je bila 12.18, ko se je v državnem zboru (DZ) dobro začela razprava o sedmem paketu protikoronske zakonodaje (PKP 7). Za govorniškim odrom je bil vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović in predstavljal njeno mnenje. Tedaj pa se je začelo: sprva je bilo podrhtavanje tal komaj zaznavno, nato pa čedalje močnejše. To je med prvimi opazil poslanec NSi Jožef Horvat, ki je začel pogledovati naokoli, kaj se dogaja. Ko podrhtavanje ni in ni hotelo ponehati, je postalo kristalno jasno, da je tla v Sloveniji močno stresel potres. Horvat je pogledal proti predsedniku DZ Igorju Zorčiču, ta pa je poslance pozval, naj zapustijo dvorano, kar je Horvat tudi takoj storil in odhitel na varno, kolikor so ga nesle pete.
 
Preberite tudi:

Hud potres stresel Slovenijo, Janša razkril, kakšna je škoda (V ŽIVO)
Župan Petrinje ob truplu 12-letne deklice: Kot da smo v Hirošimi (VIDEO)
Slovenija se je tresla: Tako hudo je bilo, moja dva sta se držala za hladilnik



Poslanci so se po nekaj minutah vrnili v dvorano, a je Zorčič po nekaj minutah odločil, da sejo za pol ure prekinejo, da bodo lahko poklicali bližnje in se nekoliko umirili. Stavba hrama slovenske demokracije pa je ni odnesla povsem brez posledic, poslanci poročajo o razpokah v stenah in ploščicah, ki so popadale po tleh.

Bil je v šoku

Zorčič je v izjavi novinarjem povedal, da je potres čutil, a »je treba priznati, da se nam v politiki vedno tresejo tla pod nogami. A v enem trenutku sem se odločil, da je to že preveč. Nenazadnje so me tudi opozorili, da se je stena za mano začela nekoliko majati, in sem rekel, da gremo vsi ven.« Varnostniki so ga po poročanju STA v skladu z varnostnim protokolom pospremili iz stavbe.

Horvat je novinarjem priznal, da je bil ob potresnem sunku v šoku. Njegova prva misel je bila, kako čim prej zapustiti veliko dvorano. Obrnil se je k predsedniku in rekel: »Igor, potres.« Zorčičevo odločitev za prekinitev seje je označil za pravilno.

Poslanec Marko Bandelli (SAB) je objavil posnetek dogajanja v DZ dolgih sekundah, ko so se tresla tla.


Poslanec Dejan Kaloh (SDS) je razkril, da so v potresu v DZ nekatere stene razpokale.


Jure Ferjan (SDS) je pokazal, da so na tla popadale tudi ploščice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije