TELEFONI PREGOREVAJO

Pritiski staršev hudi, učinki zaprtja vprašljivi: bosta Kustečeva in Janša popustila?

Medtem ko so gospodarske panoge odprte, se prvi spet zapirajo vrtci in šole. Številni opozarjajo, da bi morala ministrica zagotoviti varstvo za vse otroke, ki ga nujno potrebujejo.
Fotografija: V vrtcih so zaskrbljeni, ker vedo, da se bo varstvo organiziralo na različne načine, po različnih domovih, z različnimi ljudmi, in če so do zdaj uspešno obvladovali situacijo v zvezi z okužbami, se bojijo, da po »zaključku zaprtja« države ne bodo več tako uspešni. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
V vrtcih so zaskrbljeni, ker vedo, da se bo varstvo organiziralo na različne načine, po različnih domovih, z različnimi ljudmi, in če so do zdaj uspešno obvladovali situacijo v zvezi z okužbami, se bojijo, da po »zaključku zaprtja« države ne bodo več tako uspešni. FOTO: Jure Eržen, Delo

V četrtek bodo šole in vrtci zaprli svoja vrata za enajst dni – razen za starše otrok, ki delajo v kritični infrastrukturi –, a mnogi starši so se znašli v stiski, kako zagotoviti varstvo za svoje otroke. Janja Bogataj, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije nam je dejala, da ji ravnatelji z različnih koncev Slovenije sporočajo, da doživljajo kar velike pritiske staršev, saj ne bo delala samo kritična infrastruktura, ampak bo odprta celotna gospodarska dejavnost, vsem delavcem pa delodajalec ne more zagotoviti prostega dne.


Bodo upoštevali mnenje staršev, ravnateljev in županov?


V Skupnosti vrtcev Slovenije so se obrnili na ministrico Simono Kustec in kabinet vlade Janeza Janše, a niso dobili nobenega odgovora. Pričakujejo, da bi jim prišli nasproti, da bi lahko v vrtce otroke pripeljali tudi tisti starši, ki druge možnosti nimajo, a je vse manj prepričana, da bo prišlo do kakršnega koli dogovora.

Bogatajeva se boji, da nekih pričakovanih učinkov s tem, ko bi zaprli šole, ne bo, saj se bodo otroci čuvali vse drugod kot v doslej dokaj varnih prostorih vrtcev in šol. Jezna je tudi, ker se je obljubljalo, da se šole in vrtci ne bodo zapirali, da se bodo zadnji, a so se tokrat spet zaprli prvi.

Vladna uredba določa, da bo varstvo v vrtcih in prvi triadi šol na voljo le za zaposlene v kritični infrastrukturi, ki jih določa ustrezni zakon. Medtem ko v občini Maribor, Celje in Koper pravijo, da je vladni ukrep jasen in da ne predvideva sproščanja, pa v kabinetu župana Ljubljane in Novega mesta opozarjajo, da bi bilo treba odlok dopolniti.

image_alt
Bo treba plačati vrtec, čeprav bodo otroci doma?


V Novem mestu bi nujno varstvo ponudili vsem staršem, ki ga potrebujejo


»Ker je Mestna občina Novo mesto gospodarsko močna občina z veliko proizvodnih delovnih mest, je naše stališče, da bi morali nujno varstvo nuditi vsem staršem, katerih delovna mesta se ne morajo izvajati na daljavo in njihovi delodajalci zaradi narave dela ne morejo prekiniti delovnega procesa,« so zapisali.


V Ljubljani menijo, da bi bilo treba odlok spremeniti


V Mestni občini Ljubljani (MOL) so prepričani, da bo predpisana omejitev nujnega varstva močno prizadela tiste starše, ki niso zaposleni v kritični infrastrukturi.

»Gre za starše, ki so zaposleni npr. v gospodarskih podjetjih, ki bodo po napovedih v medijih polno delovala, starše v teh podjetjih pa spravila v veliko stisko, če jim delodajalec ne bo omogočil dopusta ali druge odsotnosti z dela. Prav tako odlok ne omogoča izjem, kot so nujno varstvo zaradi nasilja v družini ali akutne in hude duševne stiske enega ali obeh staršev. Menimo, da je zato treba odlok spremeniti tako, da so mogoče tudi izjeme,« so sporočili iz kabineta župana Zorana Jankovića.

image_alt
Med zaprtjem države nujno varstvo le za otroke staršev iz kritične infrastrukture

 
Kot pravijo v MOL, imajo dobre izkušnje iz prejšnjega vala epidemije, ko so se v želji, da se staršem ne povzroča dodatnih stisk, v sodelovanju z javnimi vrtci dogovorili, da bodo zagotavljali varstvo za otroke tistih staršev, ki nujno potrebujejo varstvo zaradi narave svojega dela in ga objektivno ne morejo opravljati od doma. Starši so takrat ravnali »izjemno odgovorno in so se držali vseh smernic«.

Ali bo ministrstvo za šolstvo, ki ga vodi Simona Kustec upoštevalo mnenja staršev v stiski, ravnateljev in županov, bo moralo biti znano danes, a kot pravi Bogatajeva, ima slab občutek, da bi Kustečeva in iz kabineta predsednika vlade na njene prošnje sploh odgovorili.

Ravnateljica Vrtca Škofja Loka in predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. FOTO: Skupnost vrtcev Slovenije
Ravnateljica Vrtca Škofja Loka in predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. FOTO: Skupnost vrtcev Slovenije

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije