Prihajajo respiratorji, maske in rokavice

Dobava je predvidena do sredine aprila. 
Fotografija: Minister Počivalšek s tovornjakom mask. FOTO: Zdravko Počivalšek, twitter
Odpri galerijo
Minister Počivalšek s tovornjakom mask. FOTO: Zdravko Počivalšek, twitter

Trenutno je v nabavnem postopku več kot 300 respiratorjev, okoli 30 milijonov različnih zaščitnih mask in skoraj 2,5 milijona zaščitnih rokavic. Dobava sredstev, ki jih je naročil zavod za blagovne rezerve, je predvidena do sredine oz. konca aprila, so sporočili z gospodarskega ministrstva. Opozarjajo pa, da so trenutni logistični tokovi okrnjeni.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so pojasnili, da je zavod za blagovne rezerve v tem kriznem obdobju CZ poleg blagovnih rezerv, ki jih je že sprostil, dodatno dobavil še preko 500.000 mask, skoraj 2,5 milijona zaščitnih rokavic, 20.000 zaščitnih kap in več kot 10.000 dezinfekcijskih sredstev.
 
Preberite še: 
Spodbudne novice: 10 okuženih ima negativen bris
Pomoč samozaposlenim, a če bodo lagali, sledi kazen
Novi koronavirus v Sloveniji: umrla že četrta osebaTrenutno pa je v nabavnem postopku več artiklov zaščitne opreme, med drugim več kot 300 respiratorjev, več kot 25 milijonov troslojnih mask, okoli 4,5 milijona mask FFP2 in en milijon mask FFP3 ter skoraj 2,5 milijona zaščitnih rokavic in več tisoč drugih pomembnih zaščitnih sredstev.

Opremo in sredstva je naročil zavod za blagovne rezerve, dobava pa je odvisna od dobaviteljev oziroma proizvajalcev. Ti morajo upoštevati pogodbene obveznosti, ki določajo končni rok dobave. Ta je v skladu s pogodbo predviden do sredine oz. do konca aprila, odvisno od vrste zaščitne opreme.

Obstajajo omejitve


»Glede na trenutno povpraševanje po zaščitni opremi in upoštevajoč razmere na trgu, pa tudi omejitve na transportnih poteh, dobavitelji ta trenutek težko zagotovijo, kdaj natanko bodo izvedene dobave, vsekakor pa obljubljajo, da bodo dobavljeni v času, ki je dogovorjen v skladu s pogodbo,« pravijo na ministrstvu.

Ob tem gospodarsko in druga pristojna ministrstva ter zavod za blagovne rezerve, pa tudi diplomatska predstavništva v tujini intenzivno sodelujejo in se trudijo, da tudi prek svojih kanalov zagotovijo čimprejšnjo dobavo zaščitnih sredstev. Kot so opomnili, so trenutni logistični tokovi in povezave okrnjeni, dobave pa so nezanesljive. S to problematiko se srečujejo tudi druge države v Evropi in tudi drugod po svetu.

Tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek je danes izpostavil, da si vsi vpleteni prizadevajo, da v Sloveniji dobimo vse naročene količine zaščitnih sredstev. Po njegovih besedah je naročenih dovolj respiratorjev in mask, te pa bodo tako na voljo tudi drugim, ne zgolj zdravstvenemu osebju. Ob tem je dejal, da se je začela tudi proizvodnja zaščitne opreme v domačih podjetjih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije